In nagenoeg elke groep die ik schrijfles geef zit er één. Al jaren. Heel zelden zijn het er twee. Maar mirakels nog toe, nu heb ik er DRIE! Van de acht cursisten! Dat is op z’n minst opmerkelijk – wereldwijd is het 1 op 10. Zou het onder bloggers anders zijn, de verhouding rechts- en linkshandigheid?

‘ZIjn linkshandigen creatiever? En gaan ze eerder dood?’ Ik leer mijn blogcursisten pakkende eerste zinnen kiezen. Vraagzinnen, bijvoorbeeld: die prikkelen onze natuurlijke weetgierigheid en dus willen we verder lezen. Geen nieuws hoor, krantenkoppenmakers weten het ook. Er is een hoop trivia te vinden over linksigheid (googelen betekent altijd veel te veel vinden). Linkshandigen hebben hun eigen dag, weet ik nu: 13 augustus. Prima zomerdagje om te komkommeren in de krant, en dus is ook dit artikel van een linkshandige schrijver in NRC lekker leesbaar. Ze zijn bijzonder, die linkerhandigers, omdat ze met minder zijn. Dit TED-ed-filmpje verklaart hoe het allemaal evolutionair en genetisch zo is gekomen.

Genialen
Als ordinaire rechterhander durf ik nauwelijks nog les te geven aan deze genialen – ze zijn knapper, creatiever, gevoeliger en strijdlustiger. Maar ik houd stand, want ik hoor eigenlijk óók bij de lefties. Ik heb namelijk een linkshandig kind. Dat er uit zijn rechtshandige vader en mij een linksert voortkwam, is een bijzonder toeval. Of toch niet? Er huist linkshandigheid aan mijn zijde (niet aan vaders’ zijde): oma was linkshandig, oom is linkshandig. Dus ik ben een genetisch doorgeefluik geweest voor mijn linkshandige zoon. Net zoals ik de wiskundeknobbel van mijn moeder over heb gedragen aan mijn andere (rechtshandige) zoon. Zelf moet ik het doen met een minuscuul mathematisch moedervlekje; ’t is een onbaatzuchtige rol, die van genetische goodie-bag.

Andershandig
Enfin, terug naar De Schrijfschool-statistieken: drie linkshandigen in een groep van acht bloggers. Ik heb ze op dit moment van bloggen één keer op les gehad, dus veel kan ik nog niet over eventuele uitgesproken linkshandigheid dan wel rechtshandigheid in hun schrijven zeggen. Desalniettemin: alleen al door de samenstelling ga ik deze club met kleinschalige wetenschappelijke intenties volgen. Onderzoeksvraag: schrijven linkshandige bloggers andershandig dan rechtshandige bloggers?
Ik begin met het markeren van hun uitgeprinte huiswerk (alle acht keurig op tijd ingeleverd; ik neem mijn pet alvast af met rechts én links): vijf ‘R’-en en drie ‘L’-en. En dat nog vijf blogs verder, elke week een. Over zeven weken publiceer ik mijn bevindingen.

(Ik muis met links, trouwens. En neuspeuteren gaat ook beter met mijn linkerpink.)

Manou van de Zande is moeder overste van De Schrijfschool