Cursus Autobiografisch schrijven

Schrijfretraite

Laat ons raden: je roman/verhalenreeks/(auto)biografie had al láng 200 pagina’s op streek kunnen zijn, als het dagelijks leven maar niet elke dag zo aan je hoofd zeurde. Is toch zeker zo? Dagelijkse besognes zijn killers voor je schrijfverlangen.

Ons antwoord: maak een lange neus naar het dagelijks leven, stap in vliegtuig, auto of op je paard en wijd vijf dagen aan je schrijfwerk. In Zuid-Frankrijk. In mei. Helemaal Alleen Aan Je Schrijfwerk. Wel met wat medemensen erbij hoor, want de schrijfschoonheid van de villa in Mougins kun je niet in je eentje aan. En laten we niet om de hete brij heen draaien: je bent een schrijver, dús je wil gelezen worden, dús heb je medelezers nodig die met je meeleven.

Kleine groep
We houden het groepje klein: maximaal zeven schrijvers. Plus een geweldige gastvrouw en medeschrijver, Jacqueline. En je schrijfjuf, Manou. Dat die namen ook bij Françaises zouden kunnen horen, is toeval; we spreken en schrijven vlekkeloos Nederlands.

Dit is ons menu:

> Maandag 30 april: ontvangst in de middag, settelen in je kamer, samen eten en kennis maken met de villa, de schrijfplekjes, je schrijfgenoten en elkaars schrijfplannen. We eten in de villa.

> Dinsdag 1 mei: schrijfdag 1.
Na het ontbijt: schrijfklasje. Een á la carte creatief schrijven-opdracht om warm te draaien. Daarna ga je aan je eigen werk. Ik, Manou, rooster elke schrijver op deze eerste schrijfdag in voor een startgesprek van ongeveer een halfuur. Dan smeden we jouw plan.
Na de gezamenlijke lunch schrijf en praat je verder. En/of je maakt een wandeling(etje). ’s Avonds eten we in het dorp Mougins.

> Woensdag 2 mei: schrijfdag 2.
Na het ontbijt weer schrijfklasje: een schrijfoefening die aansluit op waar je mee bezig bent. Lunchen doen we vandaag buiten de deur, uitgebreid op z’n Frans. Probeer na het eten nog twee uur te schrijven. De rest van de middag is aan jou. Schrijfduwtje nodig? Roep en de juf komt!
’s Avonds eten we samen in de villa. Na het toetje: voorlezen van de eerste oogst! Hoeft niet, is wel erg leuk, maar dat is luisteren ook.

> Donderdag 3 mei: schrijfdag 3.
Na het ontbijt de derde keer schrijfklasje: een oefening die ik afstem op de oogst van de afgelopen dagen. Lunch in de villa, ’s middags schrijfmeters maken én, als je wil, een praatje met de juf: hoe gaat het? Wat gaat goed, waar zitten je blokkades?
’s Avonds diner buitenshuis.

> Vrijdag 4 mei: schrijfdag 4.
Nog één keer schrijfklasje na het ontbijt. Dat doen we óf in de villa, óf op de markt in Valbonne (15 minuten rijden). Lunch in Valbonne of thuis. ’s Middags schrijven naar genoegen en, als je gisteren geen behoefte had aan een juf-gesprek maar vandaag wel, een voortgangspraatje.
’s Avonds diner uit of thuis, uitlopend in Bonte VoorleesAvond en een petanque-wedstrijd – de villa heeft een baan! – voor de liefhebbers.

> Zaterdag 5 mei: afscheidsdag.
Na ’t ontbijt is het tijd om elkaar gedag te zeggen. Dat kan, afhankelijk van je persoonlijkheid en je vlieg- en rijtijden, met veel of weinig woorden. Zeker is dat je er met véél naar je dagelijks leven terugkeert.

Prijs: € 850,- (incl btw) voor verblijf in kamer voor twee, € 975,- (incl btw) voor verblijf in eigen slaapkamer (deze optie is beperkt beschikbaar).
> Inclusief: 5x overnachting, 5x ontbijt, 3x lunch, 3x avondeten, vervoer van en naar vliegveld Nice.
> Exclusief: reis naar en vanaf Nice, 2x avondeten, 1x lunch en meer-dan-een-glas-wijn, (reis)verzekering.
> Kortom: vet goeie deal. Naar Nice vlieg je met Transavia (Eindhoven en Amsterdam), Easyjet (Amsterdam) of KLM (Amsterdam). Redelijk geprijsd, zeker als je vroeg boekt.

Zin? Stuur een mail met je plannen en vragen naar manou@deschrijfschool.com

Vooraf weten met wie je gaat retraiten? Op vrijdagmiddag 13 april ben je vanaf 15.30 uur van harte welkom om met juf Manou, gastvrouw Jacqueline en medeschrijvers kennis te maken. In café Kopi Soesoe, op Katendrecht, Rotterdam.

Je docent

Manou van de Zande

Binnenkort

ma 30apr2018

Schrijfretraite | Mougins, Zuid-Frankrijk

5 dagen schrijven en les in Zuid-Frankrijk

Lees meer

di 22mei2018

Bekijk de complete agenda

Onze nieuwsbrief ontvangen?