Dit gastblog is van Jos van ’t Noordende.
Hij schreef het tijdens de cursus Zakelijk Schrijven | De Verdieping in december 2017.

 

Communiceren. We doen het allemaal. Verbaal. Non-verbaal. Of in beelden. En met uiteenlopende communicatiedoelstellingen. Om te inspireren, te overtuigen, te ontspannen, in beweging te zetten, te stimuleren of te infomeren. Feit is wel dat schrijven anno nu niet meer hetzelfde is als pak ‘m beet tien jaar geleden. Schriftelijke communicatie is dynamischer dan ooit. En dat vraagt om verdieping.

Wat staat daar eigenlijk?
Nederlanders zijn lezen snel zat. Hoe langer een tekst, hoe minder aansprekend. Dat blijkt eigenlijk ook uit hóe we lezen, namelijk bijzonder slecht. De boodschap komt vaak onvoldoende of zelfs helemaal niet over. Soms met lastige gevolgen; we gaan onnodige vragen stellen. Of we melden ons op een verkeerd tijdstip of locatie. Bevestigd wordt hiermee niet alleen dat communicatie dus écht een vak is, net als goed lezen overigens, maar communiceren wordt vooral steeds vaker een uitdaging. In weinig woorden een boodschap zó to the point opschrijven dat de lezer direct, laat ik voorzichtig zijn, in theorie zou moeten kunnen lezen én begrijpen wat er verwacht wordt.

Krijg dat maar eens op papier…
Gedurende mijn loopbaan heb ik regelmatig trainingen, workshops en cursussen gevolgd om mezelf te laten inspireren over schriftelijke communicatie. Over hoe je iets doeltreffend, efficiënt en ook nog een beetje origineel kunt opschrijven. Echter, met inspiratie alleen ben je er nog niet altijd. Als je de vrije hand hebt misschien wel. Je kunt dan gerust eens wat uitproberen. Maar wat als je, net als ikzelf, werkzaam bent voor een grote organisatie? Met redelijk strakke kaders voor de gewenste tone of voice? Dan moet je je creativiteit toch anders toepassen. Je communicatiedoelstellingen blijven immers hetzelfde, maar wel met minder ruimte voor tekstuele vrijheid.

Alles kun je leren!
Op zoek naar creatieve inspiratie kwam ik, via een bekende zoekmachine, terecht op de website van De Schrijfschool in Rotterdam. Ik geloof niet in toeval, dus is er vast een goede reden waarom ik op hun website las: ‘…leer van je docent, van jezelf en van elkaar in kleine vriendelijke groepen.’ Maar ook: ‘….schrijven wat je zeggen wil en je lezer écht aanspreken.’ Een paar weken later. ‘Hallo, ik ben Evelyn Strube. Welkom bij De Schrijfschool.’ Het schrijven van testimonials, zakelijke teksten, blogposts en het uitwerken van een zelf gehouden interview. Alles komt aan bod in de cursus Zakelijk Schrijven (De Verdieping). Met als kers op de taart een opfrisavond over social media, verzorgd door Mario van Vliet.

Een frisse blik
In vijf leerzame, maar zeker ook gezellige lesavonden heb ik mijn kennis opgefrist én nieuwe ervaringen opgedaan. Ik heb het persoonlijk als prettig ervaren om deze korte, behapbare cursus te volgen. Met cursisten die allemaal hun eigen soort werk, achtergrond en daardoor ook creativiteit en ervaring hebben. Juist deze optelsom maakte de cursus voor mij aantrekkelijk. En gaf mij naast inspiratie vooral ook een frisse blik op dat schriftelijke communicatie niet alleen leuk, maar ook uitdagend is. Heb jij als communicatieprofessional ook behoefte aan die frisse wind waarmee inspiratie vaak komt aanwaaien? Neem dan contact op met Evelyn of Manou van De Schrijfschool. www.deschrijfschool.com