Weergaveproblemen? Open deze e-mail in je webbrowser.

De Schrijfschool

Hemelse onrust

Eens in de zoveel jaar word ik doodsbang wakker: kan ik het alfabet nog wel achter elkaar opdreunen? Vanochtend was het weer zover. Snel, hardop abc'en! En oh hemel, een fractie van een seconde lang wist ik niet welke letter er na de G kwam. Dementia praecox? Alzheimer light, nú al?

Ja, het leven van een schrijfdocent kan een kwelling zijn. Maar meestal niet hoor. Want vlak na zo'n dramatische opstanding zoals vandaag, bedenk ik wat een mirakel het toch is dat je met 26 letters en een handvol leestekens élke dag een stuk kunt schrijven dat er daarvoor niet was. Een uniek werk, de enige mogelijke samensmelting van jouw ziel, zaligheid én het alfabet! Een mens zou van minder extatisch raken.

Dus ga los, tik je ding ins blaue hinein! Maar zodra je merkt dat je pen doldraait, pak 'm dan stevig bij de teugels. Hop, naar De Schrijfschool ermee. Want schrijven voor jezelf mag dan hemels zijn, schrijven voor lezers is werelds. Aards. Met niks dan die 26 letters - en een down to earth-schrijfdocent.

Manou & Evelyn 🌫️

... zijn klaar voor Hemelvaart, maar nog lang niet voor de zomervakantie.👇

Agenda mei & juni

Di 14 mei | Nóg Nieuwsgieriger Schrijven

Creatief Schrijven+

Je hebt schrijvers die na de cursus Schrijven voor Nieuwsgierigen hun vorm hebben gevonden. Die gaan verder: korte verhalen schrijven, columneren leren, of in marmer hakken (want je kan bij ons natuurlijk ook ontdekken dat schrijven onwijs leuk is - voor ánderen).

't Vervolg brengt je verder
Maar wat als je juist nog méér genres, begrenzingen en perspectieven wil verkennen? Dan teken je voor Nóg Nieuwsgieriger Schrijven. Vijf avonden verder met vreemdere invalshoeken, vrijere vormen, vakidiotere feedback. Met een schrijfjuf die jou en je werk al kent* en dus weet waar het elastiek in jouw talent zit.

+⃝ Graag tot dinsdag 14 mei!

* uiteraard ook welkom: schrijvers die andere cursussen (hier of elders) dan Schrijven voor Nieuwsgierigen hebben gedaan.

di 14 mei
Nóg Nieuwsgieriger Schrijven | Creatief Schrijven voor Gevorderden
5 avonden | 14, 21, 28 mei, 4, 11 juni
Docent: Manou van de Zande
€ 200
Za 8, 15 en 29 juni | Masterclasses van Dee, De Bas en Van de Zande

3 zomerse zaterdagen

🌅 Schrijfschool Summerschool
💥 Masterclasses op 3 zaterdagen in juni
🪄 Schroomloos Schrijven, Wonderverhaal Schrijven & Reisverhaal Schrijven

Juni schrijfmaand. Verfijn je pen door drie meesterklassen. Doe ze allemaal met korting of doe er één of twee - je krijgt er dan sowieso geen meester minder om. Drie zaterdagmiddagen in juni, van 13.00 tot 16.00 uur: schrijf een schroomloze tekst, een wonderverhaal en/of een reisverhaal.

🌅 Masterclass #1: Schroomloos Schrijven - za 8 juni
Durf je het aan? Want juist daar waar je schroom zit, daar waar je schaamte opgloeit, dáár zit meestal een goed verhaal. Schrijf het naar boven onder de bezielde leiding van Meester Dee!

Dit is een masterclass waarin de inhoud - in eerste instantie tenminste - vooraan staat. Samen met Daniël en je medeschrijvers onderzoek je welke rol schaamte speelt in je schrijven. Waar wil of kan je niet over schrijven? Welke woorden uit je woordenschat durf je wel of niet in te zetten? Welke grap of woordspeling kán niet (meer)? Wat gebeurt er als je je over (een deel van) je schroom heen zet?

De vorm dient zich aan, zo leert de ervaring van meester Dee, na enige schrijfrondes. Een kort verhaal, een mini-essay, een column, een vrije dichtvorm - kan allemaal. Je gaat in ieder geval met een stuk (of twee?) naar huis wat een tour-de-forceje is om trots op te zijn! Wedden dat het oplucht, en nieuwe schrijfvergezichten opent?

En wees gerust hè: het gaat er vanmiddag niet om dat je met zevenmijlslaarzen tien kilometer ver uit je comfortzone springt. En het geheim wat je graag je graf mee in wil nemen: doe dat vooral. Maar een béétje oprekken, die comfortzone, daar is ruimte voor, vandaag. Kom schroomloos schrijven! Reken maar dat dat leuk spannend wordt.

💥 Masterclass #2: Wonderverhalen - za 15 juni
Een wonder! Je hebt ze in alle soorten en maten: kleine mirakels, levensveranderende openbaringen, wondertjes waar je zomaar over struikelt.

Een wonder is een onverklaarbaar verschijnsel. Wonderverhalen zijn gebaseerd op het onverklaarbare. Je kunt denken aan: verschijningen, genezingen, ontmoetingen, reddingen en interventies. In wonderverhalen is het onmogelijke mogelijk. Wonderverhalen zijn positief en lopen goed af.

Deze middag lees je eerst een setje wonderverhalen. En daarna natuurlijk zelf schrijven! Laat je inspireren door wonderbaarlijke personen en ontwikkelingen in wonderverhalen, en ga met die inspiratie aan de haal. Van Jan krijg je wonderlijke (en aardse) schrijfopdrachten. Alle masterclassers lezen elkaar hun wonderen voor, en geven elkaar positieve feedback.
Zin om op te gaan in kleine en grote wonderen? Dan is deze middag voor jou.
Docent Jan de Bas is dichter en cultuurhistoricus. Hij schreef het boek Rotterdamse wonderen (2024), dat je cadeau krijgt bij deze masterclass.🎁

🪄Masterclass #3: Reisverhalen - za 29 juni
Reizen doen we allemaal. Zelfgekozen reizen: naar verre buitenlanden, naar de camping op Ameland, naar een vreemde stad waar niemand Engels spreekt en de letters onherkenbaar zijn. Of reisjes die nu eenmaal moeten: naar je werk, naar de wasserette, naar een afspraak. Vandaag maken we ook een reis: een schrijfreis. Want hoe schrijf je over zwerven, ontdekken, verdwalen?

Als reisschrijver deel je je avontuur, vreugde en verbazing met de lezer thuis. Die zit in zijn stoel, of ze ligt in een hangmat, en wil graag ervaren wat jij hebt meegemaakt. Hulde aan die thuislezer! Dus waag 't niet haar te vervelen met zeuren over wachtrijen op Schiphol. Of met drie bladzijden over drie dagen overgeven in Sharm El Sheik. En al helemaal niet met een entoenentoenentoen-logboek. Het is zaak om vanuit opzienbarende details - de details die jouopvallen - te vertrekken!

In deze masterclass maak je verschillende schrijfopdrachten. Je oefent met observeren, met ruimtes beschrijven, met perspectief. Je schrijft zowel een reisverhaal over dichtbij als over ver weg. En omdat je deze zomer waarschijnlijk ook op pad gaat, maak je een kloek noteer- en observeerplan voor je komende trip!

> in Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A (Witte de Withkwartier)
> € 60,- inclusief lesmateriaal, koffie & thee
> drie zomermasterclasses: € 145 (mail ons voor die kwantumkorting!)

za 9 jun
Masterclass #1: Schroomloos Schrijven
Docent: Daniël Dee
€ 60

za 15 jun
Masterclass #2: Wonderverhalen schrijven
Docent: Jan de Bas
€ 60 (met het boek Rotterdamse Wonderen van De Bas cadeau)

za 29 jun
Masterclass #3: Reisverhalen Schrijven
Docent: Manou van de Zande
€ 60

Masterclass gaat door bij minstens 5 schrijvers
Vr 31 mei & vr 28 jun | Café Le Souterrain, Eendrachtsstraat 145A

VrijMiSchrijfcafé

Voor een tientje 💸

Kom naar De Schrijfschool voor het enige echte VrijMiSchrijfcafé. Begin je weekend goed en zet je om 16.00 uur gezellig neer in Café Le Souterrain. Iedereen die van schrijven houdt - of een nieuw talent in zichzelf wil loslaten - is van harte welkom. Schrijfervaring niet nodig.

Kom voor inspiratie, een goed verhaal en leuke mensen.
Naar een café ga je voor een borrel of een bakkie, voor gezelschap en een goed gesprek. Op schrijfcafé gaan is ook zoiets. Het gaat in Le Souterrain niet om waar de punten en komma's moeten staan, en het gaat ook niet over literatureluur. Gewoon lekker schrijven, op je eigen manier, in je eigen tempo.

Schrijf verder aan eigen werk, begin een brief of doe mee met een opdracht.
Kom je heerlijk blanco binnen? Dan geeft schrijfjuf Manou je een opdracht. Hoeft niet. Alles mag, ook in spiegelbeeld of achterstevoren schrijven.

Doe je mee? Jottum! Mail naar info@deschrijfschool.com.

Dat tientje entree: cash of per tikkie aan tafel.

vr 31 mei & vr 29 jun (de laatste van dit seizoen)
VrijMiSchrijfcafé
1 middag 16.00-18.00 uur | schrijfleidster: Manou van de Zande
€ 10
Ma 13 & wo 15 mei Nederlands voor Duitstaligen | Evelyn Strube & Cyriel van Rossum

Nederlands als tweede taal (Nt2)

Ken je een collega, buur, student, sportgenoot, kennis, lief, oom, promovendus of vage kennis die (beter) Nederlands wil leren? We helpen deze Duitstaligerd graag op weg. 'We' zijn oud-Goethe-docenten Cyriel van Rossum en Evelyn Strube, gecertificeerd Nt2-docenten (Nederlands als tweede taal). #goetheinstituut010 #dicht #eigentaalschool #opgericht #roffa

Waarom Nederlandse les? Spreek en begrijp je de taal goed, dan gaat er een wereld voor je open: boeken, films, humor. Gesprekken bij het koffieapparaat en met sportmatties, buurtjes en geliefden bloeien ervan op. Vandaar dat al veel werknemers, werkzoekenden, studenten en promovendi een taalcursus bij ons volgden. Und jetzt kan dat dus nog steeds.

ma 13 mei
Nederlands voor Duitstaligen niveau A1 – voor beginners
Niederländisch für Deutschsprachige A1
8 lessen: 13, 20, 27 mei, 3, 10, 17, 24 jun, 1 jul
Studieboek: In de startblokken
Docent: Evelyn Strube
€ 360

wo 15 mei
Nederlands voor Duitstaligen B1-B2
8 lessen: 15, 22, 29 mei, 5, 12, 19, 26 jun, 3 jul
Studieboek: Op naar de eindstreep
Docent: Cyriel van Rossum
€ 360

Agenda

Tenzij we 't ergens anders doen, geven we les in Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A,
Witte de Withkwartier in Rotterdam.

di 14 mei
Nóg Nieuwsgieriger Schrijven | Creatief Schrijven voor Gevorderden
5 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 200

Cursus Nederlands voor Duitstaligen
ma 13 mei
Nederlands voor Duitstaligen niveau A1 – voor beginners
Niederländisch für Deutschsprachige A1
8 lessen | docent: Evelyn Strube
€ 360

Cursus Nederlands voor Duitstaligen
wo 15 mei
Nederlands voor Duitstaligen B1-B2 | wo 15 mei
8 lessen | Docent: Cyriel van Rossum
€ 360

vr 31 mei
VrijMiSchrijfcafé
16.00-18.00 | schrijfleidster: Manou van de Zande
€ 10

za 8 juni
Masterclass #1 | Schroomloos Schrijven
13.00-16.00 | docent: Daniël Dee
€ 60

za 15 juni
Masterclass #2 | Wonderverhalen
13.00-16.00 | docent: Jan de Bas
€ 60

zo 23 juni
Voorleesfees Luistert!
14.30-17.30
gratis

vr 28 jun
VrijMiSchrijfcafé
16.00-18.00 | schrijfleidster: Manou van de Zande
€ 10

za 29 jun
Masterclass #3 | Reisverhalen
13.00-16.00 | docent: Manou van de Zande
€ 60

En voor vérder, na de zomervakantie:

zo 8 sep
Schrijfmarathon | 3 workshops en borrel
1 middag | diverse docenten
€ 25

ma 9 sep
Schrijven voor Nieuwsgierigen | basiscursus
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 250

di 10 sep - bij Carrie thuis
Carries Column College
7 avonden | docent: Carrie Jansen
€ 290

di 17 sep
Tot hier en wél verder | Schroomloos Schrijven
6 avonden | docent: Daniël Dee
€ 250

wo 18 sep
Boek Schrijven | Je Roman in de Steigers
6 avonden | docent: Koen Caris
€ 250

do 3 okt
Schrijven over je Eigen | (Auto)Biografisch Schrijven
6 avonden | docent: Heleen Schoone
€ 250

Eerste hulp bij werkteksten:
Lieve Lezer | Overtuigend Zakelijk & Creatief Schrijven
2 dagdelen een-op-eentraining | docenten: Evelyn Strube & Manou van de Zande
€ 650

Over ons

Schrijfplezier serieus nemen doen we zo:
  • Vriendelijke, kleine groepen
  • Jij en jouw lezer staan op nummer 1
  • Onze docenten schrijven en publiceren ook zelf
  • Cursussen in Rotterdam en bij organisaties op kantoor
  • Samenwerking met andere schrijf- en cultuurwalhalla's in Rotterdam en omgeving
De Schrijfschool is het bedrijf van Manou van de Zande en Evelyn Strube.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder een cursus bij ons hebt gevolgd of omdat je ons aardig vindt.

🖼️: Trouw Tijdgeest-cover 4 mei '24
📸: De Schrijfschool, Unsplash
facebook instagram 

Afmelden? 😢 Klik hier

De Schrijfschool
Studio Eendracht

Eendrachtsstraat 145A
3012 XK Rotterdam
Email Marketing Powered by MailPoet