De Schrijfschool

home

Ha die feitenbreier,

Ben jij er zo een die het hoofd koel houdt in het meningenmoeras? Zo'n type dat met fris en gezond wantrouwen langs fabeltjesfuiken slalomt? Die pas stelling neemt nadat-ie de feiten heeft gecheckt?
Zoja, dan zit er journalistiek in je DNA. Wil je daar schrijvend vakmanschap van maken?

 • ONLINE | Journalistiek Schrijven | 10 lessen | 4 docenten, start ma 15 mrt

In de cursus Journalistiek Schrijven leer je eerst de oldskool journalistieke vaardigheden: nieuwsberichten, reportages, interviews. En leer je denken in termen als waar/niet waar, hoor en wederhoor, objectief/subjectief. Daarna volgt
de verdieping: achtergrondverhalen, columns en recensies.

Je krijgt les van vier vakmensen: wij, Manou van de Zande & Evelyn Strube (Academie voor de Journalistiek) brengen je de basics bij. Columns schrijven (actualiteit & mening) leer je van columnist, schrijver, cabaretier Marcel Verreck. En recensies schrijven (oordelen & onderbouwen) leer je van niemand beter dan van cultureel journalist/auteur Anne van den Dool.
Graaf, spit, schrijf, schrap en herschrijf je mee?

Nieuw! Leesclub De Schrijfschool
Liever lezen? Snappen we ook. Maar soms is lezen zo allenig. Daarom bieden we buitenschoolse opvang: Leesclub De Schrijfschool. Op je gemak één boek per maand. Onze romancier, recensent en veellezer Anne van den Dool bespreekt de boeken graag met jou en je leesmatties - 4x, eens per maand op woensdagavond. Er is plaats voor 6 tot 10 lezers, en het is online. Deelnemen kan als solist, maar ook als bestaande boekenclub. Boek, laptop, zet de waterkoker maar aan.

  Tot schrijfs of lees',
  Manou & Evelyn

  ... en weet: onze cursussen zijn online zolang 't moet, live zodra 't kan.
  andres-siimon-QwkqiuQLqBc-unsplash

  Inhoud:

  • De Leesclub | Online | Boeken bespreken met leeswijzer Anne
  • Schrijven met Humor | Online zolang 't moet, live zodra 't kan
  • Kort Verhaal | Online zolang 't moet, live zodra 't kan
  • Essays Schrijven: 2x | 1 cursus voor beginners, 1 voor gevorderden | Online
  • Journalistiek Schrijven | Online, met 1 live bonusles
  • Zakelijk Schrijven | Online
  • Nog Nieuwsgieriger Schrijven | Online zolang 't moet, live zodra 't kan
  • Bundel Schrijfdorst #2 | Groos!
  • Agenda
  tina-dawson-wvw4GmXLCrY-unsplash

  Nieuw! De Leesclub

  Liever lezen? Snappen we ook. Maar solo lezen is zo allenig. Daarom heeft De Schrijfschool nu De Leesclub. Op je gemak één boek per maand. Onze veellezer Anne van den Dool bespreekt de boeken graag met jou en je leesmatties - 4x, eens per maand op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Er is plaats voor 6 à 10 lezers, en het is online. Deelnemen kan als solist, maar ook als bestaande boekenclub. Boek, laptop, zet de waterkoker maar aan.

  Wat ga je lezen?
  Deze boeken zijn allemaal nieuw tot supernieuw - max 2 jaar oud, van Nederlandse schrijvers, bejubeld in de pers en hebben een natuur-touch (zoals je aan de titels kunt zien).
  Ben je van plan de boeken te bestellen? Wees dan lief voor je plaatselijke boekenwinkel. #supportyourlocals

  Op deze 4 woensdagavonden zien en spreken jullie elkaar: wo 3 mrt, 7 apr, 12 mei, 16 jun.

  ONLINE | Leesclub De Schrijfschool
  4 wo avonden | 19.30 - 21.30 uur
  Je leeswijzer is veellezer en schrijver Anne van den Dool
  Plaats voor 6 - 10 lezers
  € 125 / € 100 pp voor bestaande leesclub van minstens 4
  aleks-marinkovic-HB88RWKP_1E-unsplash

  Grap, witz, pun

  Met een grap breek je ijs, met een kwinkslag win je een hart, met spitsvondigheid val je in de smaak. Tenminste, dat kán. Als je het goed doet. Gelukkig kun je dat leren.

  Serieuze zaak
  Schrijven met humor is een serieuze zaak. Want de grap is niet de boodschap, net zo min als je lezer of luisteraar laten lachen je doel is. Wáár de grap staat in de tekst is van belang, net als het waarom van je humor - wat wil je teweegbrengen? Misschien is dat ontspanning tijdens een lange serieuze sessie, of de nuance in een debat, of je boodschap beter laten beklijven. Timing en dosering, daar draait het allemaal om. Pikant detail qua timing: les 4 is op 1 april.

  Dus moet je speechen op Zoom? In een column of blog je punt zó maken dat niemand het nog vergeet? De eindejaarsmusical van de school schrijven?

  Leer in 6 lessen van Edwin de Voigt hoe een goed verhaal-met-grap in elkaar steekt. Door humor serieus te nemen, kun je het gebruiken om je lezers of publiek te laten voelen wat JIJ wil.
  Lesdata: 11 feb, 4, 18 mrt, 1, 15, 29 apr.

  Docent Edwin
  "Ik ben een podiumdichter. Ik gebruik humor om de inhoud van mijn werk kracht bij te zetten. Dat noemen ze stand-up poetry, of, in beter Nederlands: woordkunst met schwung. Sinds ik mij ervan bewust ben dat ik humor overal en altijd serieus inzet, weet ik dus ook dat ik het ik jou kan leren. Als creatief tekstschrijver heb ik gewerkt voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en een lange tijd op het stadhuis van Rotterdam. Ik weet dus hoe je op verschillende manieren een onderwerp onder de aandacht brengt. Opvallen met humor is daarvan de belangrijkste, en vaak ook de meest effectieve."

  Zien we je op 11 februari? Geen carnaval, wel plezier! 😁

  do 11 feb
  Serieus grappig | Schrijven met humor
  6 avonden | docent: Edwin de Voigt
  € 225

  Online zolang 't moet, live zodra 't kan
  adolfo-felix-NavhqXp97LQ-unsplash

  7 x kort

  Schrijf jezelf de lente in met het Korte Verhalen-kwartet!

  Cursus korte verhalen
  Het Korte Verhaal. Een genre om de tijd te geven. Winter en voorjaar, 7 x les, van Bianca Boer. Want zij weet waar ze het over heeft. Ze schreef de roman 'Draaidagen'. In 2010 verscheen de dichtbundel 'Vliegen en andere vogels', en in 2007 debuteerde ze met de Korte Verhalen-bundel 'Troost en de geur van koffie'.

  Wat ga je doen?
  Bianca: "In een kort verhaal zit alles wat je nodig hebt - je hoeft geen roman te schrijven om een wereld te maken, om personages te scheppen, om een conflict tot volledige escalatie te dwingen. Bovendien kun je met het korte verhaal makkelijk experimenteren en daarmee jezelf verrassen.
  Wees niet bang dat je geen fantasie genoeg hebt. Om je heen zijn meer dan genoeg verhalen, je moet er alleen oog voor krijgen. In de cursus lezen we ook verhalen van andere schrijvers om te kijken wat zij doen en hoe zij dat doen."

  Voor wie?
  Deze cursus is bedoeld voor precies VIER mensen met enige schrijfervaring. Deel uitmaken van dit kwartet betekent véél aandacht voor je werk! Dus wanneer je al eens een (korte) schrijfcursus hebt gedaan en de smaak te pakken hebt gekregen: kom! Of als je een mapje met half-affe verhalen en verhaalideeën hebt liggen die maar in je hoofd blijven rondzingen, maar waarvan je niet weet hoe je ermee verder moet: kom!

  Wil je weten of deze cursus voor jou geknipt is? Mail gerust - we helpen je graag:
  info@deschrijfschool.com.

  do 4 feb
  Korte Verhalen
  7 avonden | docent: Bianca Boer
  € 335

  Tijdens lockdown in ons digitale leslokaal, na lockdown in Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A, R'dam
  Banaan

  Essays: basis & vervolg

  'Wat betekent vriendschap in coronatijd?'
  'Ben ik beter af met een hond of met een kat?'

  Wat is een essay?
  Over zo'n vraag kun je een lang essay schrijven. In het kort: een essay is een uitwaaierend antwoord op een vraag die je niet alleen met ja of nee of met A of B kunt beantwoorden. 'Kan ik de wereld een beetje redden?' bijvoorbeeld. Of iets als: 'Wat is beter: een opgeruimd of een rommelig bureau?' Het uitwaaierende antwoord op zo'n vraag is hoogst persoonlijk. En zó elegant opgeschreven dat wij het graag lezen.

  In de cursus Essays Schrijven voor Beginners leer je het genre kennen. Je schrijft je eigen eerste versies, je leest essays van anderen en komt zo te weten welk type je het meeste ligt. Kort? Lang? Eenvoudig, doorwrocht, grappig, filosofisch?
  Je maakt zo kennis met de belangrijkste technieken van essay schrijven: door ze te ontdekken en daarna zelf toe te passen. In de les maak je beginnetjes en leer je al schrijvend gedachten ordenen, thuis schrijf je je essays. Zorg dus dat je, verspreid over de 14 dagen tussen 2 lessen, een paar uur aan je huiswerk kunt besteden.

  Waarom essays schrijven?
  Omdat het moet. Van iemand anders of van jezelf.
  Omdat je een gedachtegang of een idee wil onderzoeken.
  Omdat je een punt wil maken.

  Voor wie?
  Heb je een brede belangstelling, een open blik en enige schrijfervaring (bijvoorbeeld omdat je eerder een schrijfcursus bij De Schrijfschool hebt gedaan)? Dan is deze cursus voor jou.
  Deze cursus is online, via Zoom.

  wo 3 mrt
  ONLINE | Essays Schrijven | Voor Beginners
  5 avonden | docent: Jan de Bas
  € 195

  Wil je meer?
  Essayeren is een veelzijdig schrijfgenre. Maar juist omdat het zo veelzijdig is, is het niet de makkelijkste schrijfvorm - je hebt er flink wat tijd en denkkracht voor nodig. Heb je Essays voor Beginners gedaan, of heb je (aardig wat) schrijfervaring in andere genres? Dan ben je van harte welkom bij de cursus Rondscharrelen in de Ziel, het vervolg op Essays voor Beginners. Werkniveau: hbo/wo.

  di 11 mei
  ONLINE | Rondscharrelen in de ziel | Essays voor gevorderden
  5 avonden | docent: Jan de Bas
  € 195
  All the presidents men

  Oldskool factchecken

  NU ONLINE | Journalistiek Schrijven | 10 lessen | 4 docenten, start ma 15 mrt

  Een journalist is een alleskunner. Een taalbeheerser. Een nieuwsjager. Een graver.
  En een snelle schrijver - want we willen het nú weten.
  Journalistiek is een ambacht. Als jij met meer dan één vinger typt en deadlines lekker vindt, kun je het leren.

  Wat? Wie? Waar?
  Een journalistiek verhaal staat in het teken van Wie, Wat, Waar, Waarom en Wanneer. En Hoe.
  Aan zo'n stuk is niks verzonnen: je doet research en interviews, je gaat zelf kijken en luisteren - dat is nieuwsgaring. Een actievere vorm van schrijven is er niet.

  Fundament
  Bouw in 10 lessen je journalistieke fundament. Je 4 docenten zijn allemaal door de journalistieke wol geverfd en we staan te trappelen om onze kennis en kunde met je te delen. En om je deadlines te geven natuurlijk.
  Het feest duurt na les 10 nog voort, want er is een Les 11: een bonusdag waarop we elkaar in het echt ontmoeten; invulling van deze live ontmoeting volgt.

  De cursus bestaat uit 4 delen:
  🗞️ De basis: nieuwsbericht, hoor en wederhoor, objectiviteit - 3 lessen
  🔎 Verdieping: achtergrondartikel, reportage, interview - 3 lessen
  🥁 Columns: actualiteit & mening - 2 lessen
  🧲 Recensies: oordelen & onderbouwen - 2 lessen

  'In Amerika regeert de president vier jaar en de journalistiek voor eeuwig en altijd.'
  Oscar Wilde (1854-1900)

  En zo is het.

  ma 15 mrt 2021
  Journalistiek Schrijven
  10 avonden | 4 docenten: Evelyn Strube, Manou van de Zande, Marcel Verreck, Anne van den Dool
  € 375
  sandy-millar-KhStXRVhfog-unsplash

  Goedemorgen, werkschrijver

  "Jongens / liefje / baas, de maandagochtend is voor papa / mama / mij!"

  Begin je thuiswerkweek met een cursus - leer beter zakelijk schrijven op de maandagochtend, 10.00 tot 12.00 uur. Online. Start 1 maart 2021, 6 lessen in ons digitale leslokaal.
  Leer je lezer raken.

  #doelgericht #doelgroepgericht
  Tijdens de onlinecursus Zakelijk Schrijven leer je onder meer:

  • de basisopbouw van een prettig leesbare en logische tekst: het nieuwsbericht
  • het hoofddoel van je tekst bepalen
  • inzoomen op jouw lezer(s), de doelgroep
  • beeldend en duidelijk schrijven
  • invalshoeken voor een tekst verzinnen
  • eigen en elkaars teksten kritisch lezen
  • citaten verzamelen door een kort interview
  In les 4, 5 en 6 pakken we eigen werk aan, dus ben je dan bezig met een werktekst? We slijpen hem gelijk fijn.

  ma 1 mrt
  ONLINE | Zakelijk Schrijven
  6 ochtenden | docent: Evelyn Strube
  € 225
  nathan-dumlao-QYbJKWRV7cU-unsplash

  Gevorderd nieuwsgierig

  Heb je de cursus Schrijven voor Nieuwsgierigen gedaan? En smaakte die naar meer?
  Teken dan voor het vervolg: vijf avonden nóg Nieuwsgieriger Schrijven. Voor jou, gevorderde: nog meer wonderlijke, bloedserieuze, laaiend lyrische en lijkt-moeilijk-en-is-het-ook-best-wel-opdrachten. In een kleine club van maximaal 7 cursisten, dus ruim baan voor jou en je schrijverij!
  In deze cursus krijgt serieus schrijfplezier evenveel ruimte als in je eerste Schrijven voor Nieuwsgierigen-cursus. Daarnaast meer aandacht voor schrijftechnieken: meer gereedschappen uit de schrijversetui. Juist omdat je met je verhalende schrijfwerk al zoveel voortgang hebt geboekt, is het nu tijd voor een duik onder de oppervlakte.

  di 16 mrt
  Nieuwsgieriger Schrijven | Voor Gevorderden
  5 avonden | docent: Manou van de Zande
  Online en/of in 't Westerkadehuys, Westerkade 1, Rotterdam
  € 195
  Twee bundel Schrijfdorst

  Bundel #twee!

  Festival Schrijfdorst ging vorig jaar niet door vanwege jeweetwel, de schrijfwedstrijd wél. Gebundeld en voorzien van een vlammend juryrapport en voorwoord van Alex Boogers presenteren wij de bundel Schrijfdorst 2020. Op papier - gedrukt op gerecycled landbouwafval - en hier!

  Agenda

  Alle cursussen zijn vooralsnog ONLINE. Als en wanneer het weer mag, schakelen sommige cursussen over op live. Dat zal meestal ergens anders zijn dan bij ons in Studio Eendracht, omdat het hier té knus is. We organiseren 1,5-meter-les goed en veilig in verschillende gebouwen, dankzij lieve helpers in de stad.

  di 26 jan
  ONLINE | Schrijven voor Nieuwsgierigen
  6 avonden | docent: Manou van de Zande
  € 225

  do 11 feb
  ONLINE | Serieus grappig | Schrijven met humor
  6 avonden | docent: Edwin de Voigt
  € 225

  do 4 feb
  Korte Verhalen
  7 avonden | docent: Bianca Boer
  € 335

  ma 1 mrt
  ONLINE | Zakelijk Schrijven
  6 ochtenden | docent: Evelyn Strube
  € 225

  wo 3 mrt
  ONLINE | Leesclub De Schrijfschool
  4 avonden | docent: Anne van den Dool
  € 125 / € 100 pp voor bestaande leesclub van minstens 4

  wo 3 mrt
  ONLINE | Essays Schrijven | Voor beginners
  5 avonden | docent: Jan de Bas
  € 195

  ma 15 mrt
  ONLINE | Journalistiek Schrijven
  10 avonden | 4 docenten: Evelyn Strube, Manou van de Zande, Marcel Verreck, Anne van den Dool
  € 375

  di 16 mrt
  Nieuwsgieriger Schrijven | Voor Gevorderden
  5 avonden | docent: Manou van de Zande
  Westerkadehuys, Westerkade 1, Rotterdam
  € 195

  di 11 mei
  ONLINE | Rondscharrelen in de ziel | Essays voor gevorderden
  5 avonden | docent: Jan de Bas
  € 195

  Schrijf van 5

  Schrijfplezier serieus nemen doen we met onze Schrijf van 5:
  • Vriendelijke, kleine groepen
  • Jij en jouw lezer staan op nummer 1
  • Onze docenten schrijven en publiceren ook zelf
  • Cursussen in verschillende gebouwen in Rotterdam (i.v.m. corona), bij KADE40 en bij organisaties op kantoor
  • Samenwerking met andere schrijf- en cultuurwalhalla's in Rotterdam en omgeving
  Postzegel De Schrijfschool

  Over ons

  De Schrijfschool neemt schrijfplezier serieus. Creatief schrijven, verhalen bouwen, zakelijk tekstwerk – in groepen en incompany, in Rotterdam en daarbuiten. De Schrijfschool is het bedrijf van Manou van de Zande en Evelyn Strube.
  Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder een cursus bij ons hebt gevolgd of omdat je ons aardig vindt.
  Foto's: Unsplash, De Schrijfschool

  Meer weten?

  Bekijk De Schrijfschool op deschrijfschool.com en op onze socials:
  facebook instagram 
  MailPoet