Weergaveproblemen? Open deze e-mail in je webbrowser.

De Schrijfschool

home

Naar daar waar de inktpot lokt

Het leven is vurrukkulluk (Remco Campert, 4 juli 2022). En om dat te onderstrepen duiken we de komende weken in water, familie & vrienden en verwaarloosde stapels boeken. We gaan er dus - net als jij misschien? - effe van tussen. In september weer vrolijk verder - om te beginnen met de enigste echte Schrijfmarathon 010.

Heb een goede zomer met al wat je (niet) doet.

Vurrukkulluks,
Evelyn & Manou
janis-fasel-pF-llHgCZ5U-unsplash

Inhoud

 • Schrijfmarathon #6
 • Voorleesfees
 • Afscheid Carrie
 • Columns Schrijven met Marcel
 • Schrijven voor Nieuwsgierigen & 't vervolg
 • Schrijfcoaching 1-op-1
 • Korter kort kortst: 3x oneliners
 • Agenda
christoffer-engstrom-HUywIRyF_L4-unsplash

Schrijfmarathon 010 #6

Zondag 4 september, Leeszaal Rotterdam West

Ha spetter,

Plons met ons mee het nieuwste schrijfseizoen in. Tast eerst met je grote teen de schrijftemperatuur af door te komen voorproeven van het Rotterdamse schrijflesaanbod! Drie keer schoonspringen, drie workshops voor 25 euro: creatief schrijven, kort verhaal, poëzie en columns.
Tijdens de Schrijfmarathon leer je onze meerminnen en -mannen kennen: onze schrijflesgevers van De Schrijfschool. Dat zijn onder meer en onder anderen:

🎬 Bianca Boer
😎 Marcel Verreck
🎓 Jan de Bas
🕵🏻 Heleen Schoone
🐈 Manou van de Zande

De marathon #6 is dit jaar weer in hartje Rotterdam, Leeszaal Rotterdam West (vroeger een badhuis, plonsekidee!). Van wie je precies les krijgt, hoor je op de dag zelf. Na afloop is er een borrel én een voorleesfeessie: surf mee op deze golf, draag jouw werk voor (als je wil)!

Programma:
Vanaf 13.30 uur: inloop
14.00-14.45 uur: workshop 1
15.15-16.00 uur: workshop 2
16.30-17.15 uur: workshop 3
Vanaf 17.30 uur: borrel en voorleesfees
Prijs: € 25 > schrijfmarathon.com

Wij oefenen onze schoolslag, zo zijn we in topvorm voor jou. Tot zondag 4 september!
🥽🩱 & 🤿👙

zo 4 sep
Schrijfmarathon 010
13.30 - 17.30 uur
Leeszaal West, Rijnhoutplein 3, 3014 TZ R'dam
€ 25
Eke lees voor

Voorleesfees Luistert! #7

Het was weer een gezellige editie, zondag 26 juni. In Verhalenhuis Belvédère op de Kaap.
En ons volgende Voorleesfees? Dat vieren we op zondagmiddag 26 november - save die date vast!

We lazen voor, we luisterden. Naar Jim en Bert B. en Bert Z. en Jorrit en Mirjam en Eke 📸 - die het Voorleesfees aftrapte, dapperrr - en Marcel en Lourens en Anne en Manou. Dank!
alain-pham-Wuivende Chinese katjes-unsplash

🥲 Afscheid

Dag Carrie

Met een lach en een traan hebben we Carrie uitgewuifd. Vijf jaren heeft ze Carries Column College gegeven bij ons. Dat was heerlijk, daar is De Schrijfschool beter van geworden. En nog belangrijker: vijf groepen schrijvers zijn dankzij haar opgebloeid als schrijver en columnist - en als mens. Zulke triple-groei kan je met gerust en warm hart aan Carrie overlaten.

Carrie gaat verder met haar beste been voorzetten in de stadste stad van 't land. Ze werkt voor Fier en heeft prachtplannen zat: bijvoorbeeld voor een 'loket voor onmogelijke zaken': Carries Caravan op de Coolsingel. Haar lees- en schrijffans blijven Carrie overal tegenkomen, onder meer op haar plek in het AD.

Bij ons blijft Marcel Verreck onze columns-maestro (3 jaar terug aan ons voorgesteld door zijn collega Carrie; als dát geen goed volk is!). En Goeie Stukken Leren Schrijven kun je bij ons sowieso blijven doen. In alle kleuren en smaken.

👋 👩‍🦰 🚲

walther-nunez-TCqpeOpkMdw-unsplash

😎 Maestro

Cursus Columns | Marcel Verreck

Schrijf de beste columns met maestro Marcel Verreck. Als je 'm nog niet kent, zijn dit je zoekwoorden: Spijkers met Koppen; cabaret en zingen met Paul Pleijsier; Nieuwe Revu; Metro en Den Haag Centraal. Want ja, hij is import, dat dan weer wel.

In zijn cursus deelt Marcel de kneepjes van het vak met jou. Aan de slag - niet ellenlang theoretisch lullen (wel een sappige anekdote hier en daar). Met bijzondere aandacht voor zaken als brainstormen, onderwerpkeuze, humor als wapen, argumentatie, de eerste zin en de laatste zin (en de zinnen ertussen), stijlvol beledigen, actualiteit als inspiratiebron en, niet de minste, de balans tussen hart en hoofd. Plus: hoe draag je je column zo goed mogelijk voor?

Deze cursus is hybride: een van de zes lessen is live, in hartje Rotterdam. De overige 5 lessen zijn online, via ons digitale klaslokaal in Whereby.

ma 3 okt
Cursus Columns
6 avonden | docent: Marcel Verreck
€ 235
marina-reich-DOOLHOF HEGGEN unsplash

Creatief Schrijven: basis en gevorderden

De Klassiekers

Na 25 edities van onze Creatief Schrijven-cursus mag het predicaat 'klassieker' wel. Mens wat een jubelende jubilea dit jaar! Zo'n respectabel 25-tal maakt ook dat het hoog tijd is voor de ... even tellen... ja! VIJFDE editie van Nóg Nieuwsgieriger Schrijven, de vervolgcursus! Numero uno begint op wo 4 sep, numero duo op wo 2 nov.

Die zes lessen Schrijven voor Nieuwsgierigen zijn trouwens niet altijd hetzelfde: juf Manou gooit de volgorde wel 's om, past een opdracht aan, skipt er een, verzint een verse... Da's voor de leuk, én omdat elk groepje anders is. Zo bestond de laatste groep voor de zomerstop uit drie mannen en vier vrouwen waarvan de jongste 18 was en de oudste 67, waarvan een wortels in Friesland had en de ander in Turkije, en er zaten maar liefst drie zachte g's aan tafel en ... Nou ja, u snapt, de cursus kan als ondertitel ook 'Samenkomen voor Verrassingen' hebben.

"Doe dan!"
De basiscursus is voor iedereen die wat met schrijven wil, maar niet weet waar te beginnen. En, lieve liefhebbenden, geef deze cursus vooral cadeau aan je dierbare die té vaak roept: "Ik kan er wel een boek over schrijven!". "Hier", zeg je dan, "Cursus, alsjeblieft, dóe dan!"
De vervolgcursus is voor iedereen die de eerste heeft gedaan. Zo simpel ja. Voor meer, dieper, feller en een beetje moeilijker, dat ook.

wo 14 sep
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 235


wo 2 nov
Nóg Nieuwsgieriger Schrijven | Voor Gevorderden
5 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 195
liz-sanchez-vegas-NQTqZLh6CxE-unsplash

Schrijfcoaching 1-op-1

Lekker fris, lekker zakelijk

Zakelijker, scherper, én met sjeu je boodschap brengen: laat ons een dagdeel je oren wassen en je bent weer totaal bij. Dus, toe aan een persoonlijke maar toch publieke tekst? Is er een blog in de maak? Of wil je minder ambtelijk, meer levendig?

Na de coachdag kun je alles beter:
🔖 Inzoomen op je lezerspubliek
🔖 Sneller tot de kern komen
🔖 Begrijpelijk, beeldend en uitnodigend schrijven
🔖 Je lezer de tekst intrekken
🔖 Spelen met toon en stijl

Je voorgangers
Andere werkschrijvers gingen je al voor: medewerkers bij Veilig Verkeer Nederland, Od205, EuroCollege, Goudappel, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Platform31, Bibliotheek Oostland, gemeente Rotterdam, Facilicom, TU Delft, Spar, Erasmus Universiteit, PSR Pharma Resource, Pong, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Synchroon, Albeda, Uitgeverij Rendement, LSA Bewoners, Opzoomer Mee, Erasmus Universiteit, Bureau Graswortel, Avag, Facilicom, KCR, Assistant2 en Barth Groep.

Rapportcijfer 9
Even wat veren: evaluaties (2022) van onze trainingen zakelijk schrijven. De vraag was: wat vind je de sterkste punten van de dag?
 1. Duidelijk, concreet en het geleerde toepassen in opdrachten. (eindcijfer: 9)
 2. Goede afwisseling tussen theorie en praktijk. (8)
 3. Creativiteit aanboren. Top training! Veel informatie meegekregen. (9)
 4. Alles van begin tot eind, het is een luchtige training met een fijne docent. Duidelijke communicatie. (10)
 5. De professionele en ervaren docent. (10)
Bel ons voor spijkers met koppen.
€ 495
jamie-morrison-QopVyFOTdTw-unsplash

Oneliners & Aforismen

Korterrr

"Sorry voor deze lange brief; ik had geen tijd voor een korte."

Van wie dit citaat is, weet niemand meer precies, maar het kán van een Franse filosoof zijn - Blaise Pascal? Of was het toch Montaigne? Nou, het had ook van onze dichter, schrijfdocent én filosoof Jan de Bas kunnen zijn. Uitgebreid ingaan op hoe het zo kort en krachtig mogelijk kan, dát is zijn forte.
Doe drie avonden met hem mee. Leer hoe je zoveel mogelijk in één regel kunt zeggen, hoe je je lezers prikkelt en aan het denken zet met raak gekozen woorden die láng op je goudschaaltje hebben gelegen.
Leer schrijven, denken en puzzelen als dichter, denker én reclameschrijver - ook die laatste is keigoed in oneliners die je nooit meer los laten.

(en wat was een aforisme ook weer? Een aforisme is een korte, bondige uitspraak, vaak niet meer dan één zin lang. Aforismen zijn vaak gevat, absurd of tegenstrijdig, en dragen niet zelden een boodschap. Loesje is er bijvoorbeeld heel goed in!)

> Minimaal 6, max 10 cursisten

di 4, 11, 18 okt
Oneliners & Aforismen | les in Kort & Krachtig
Docent: Jan de Bas
€ 95
amy-lister-Gck455DlpPI-unsplash

In de volgende nieuwsbrief meer over 2023

✅ Journalistiek Schrijven, start ma 16 jan
10 lessen, 4 docenten, de stevigste basis voor het lik-op-stukste schrijfambacht dat er bestaat: journalistiek.

✅ Schrijven met de Kwinkse Slag, start di 17 jan
Docent, poëet en performer Edwin de Voigt leert je schrijven met humor. Want grappig zijn in tekst is een van de moeilijkste dingen die er is, en dat pak je maar beter serieus aan. Waarbij je ook vreselijk veel lol kunt hebben hè, want dat is het idee van schrijfplezier serieus nemen.

✅ Kort Verhaal Schrijven, start do 19 jan
Auteur en begenadigd schrijfdocent Bianca Boer leert je de vele mogelijkheden, vreugdes en valkuilen van het Korte Verhaal kennen. 6 donderdagavonden voor jou, je verhaal en je personages.

✅ Festival Schrijfdorst #3, zo 16 april, KADE40 Vlaardingen
Waaraan verbonden de schrijfwedstrijd met als thema: 'Eer & Geweten'

✅ Schrijven over je Eigen, start in april, in Vlaardingen
Docent Heleen Schoone helpt je afdalen in je (familie)geschiedenis. Een tree tegelijk, niet te hard, niet te zacht - precies goed. Stileer je eigen geschiedenis in 5 ochtenden.
razvan-mirel-nVwIcXgjjDw-unsplash

Dit zijn wij

Schrijfplezier serieus nemen doen we met onze Schrijf van 5:
 • Vriendelijke, kleine groepen
 • Jij en jouw lezer staan op nummer 1
 • Onze docenten schrijven en publiceren ook zelf
 • Cursussen online en in Rotterdam, bij KADE40 en bij organisaties op kantoor
 • Samenwerking met andere schrijf- en cultuurwalhalla's in Rotterdam en omgeving

Agenda

Tenzij we 't ergens anders doen, geven we les in Studio Eendracht, Witte de Withkwartier, Rotterdam.

zo 4 sep
Schrijfmarathon 010
1 middag, 3 workshops, 4/5 docenten | in Leeszaal West
€ 25

wo 14 sep
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 235


ma 3 okt
Columns Schrijven | Marcel Verreck
6 avonden - 1 live, 5 online | docent: Marcel Verreck
€ 235

di 4 okt
Aforismen & Oneliners | Kort & Krachtig Schrijven
3 avonden | docent: Jan de Bas
€ 95

wo 2 nov
Nóg Nieuwsgieriger Schrijven | Voor Gevorderden
5 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 195

zo 27 nov
Voorleesfees Luistert!
1 middag | in Verhalenhuis Belvédère (ovb)
Gratis


In 2023:

ma 16 jan
Journalistiek Schrijven
10 avonden | 4 docenten: Mario van Vliet, Manou van de Zande, Marcel Verreck, Anne van den Dool
€ 435

di 17 jan 2023
Met de Kwinkse Slag | Schrijven met Humor
5 avonden | docent: Edwin de Voigt
€ 195

do 19 jan 2023
Korte Verhalen Schrijven
6 avonden | docent: Bianca Boer
€ 245
Onze tas aan gele stoel - liggend

Over ons

De Schrijfschool neemt schrijfplezier serieus. Creatief schrijven, verhalen bouwen, zakelijk tekstwerk – in groepen en incompany, in Rotterdam en daarbuiten. De Schrijfschool is het bedrijf van Manou van de Zande en Evelyn Strube.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder een cursus bij ons hebt gevolgd of omdat je ons aardig vindt.
📸: De Schrijfschool & Unsplash

Meer weten?

Bekijk De Schrijfschool op deschrijfschool.com en op onze socials:
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet