Weergaveproblemen? Open deze e-mail in je webbrowser.

De Schrijfschool

home

Dikke trui, gulle pen

Weet je wat, we trekken ons er even niks van aan.
Van gasrekening, stikstofstrijd en wereldgeweld.

We storten ons op wat we wél zelf kunnen: rake columns, krachtige oneliners, bewogen levensverhalen, serieus leuke vondsten en journalistieke werken schrijven.

We wapenen ons met pen en papier, met de kachel op bescheiden en een royaal vest binnen handbereik. En schrijven, schrappen en herschrijven: bij ons in het schrijfste souterrain van Rotterdam en/of thuis - met 🐈 of kruik op schoot.

De pen als vredespijp voor je gemoed - #datluchtop

We houden je warm deze winter,
🧶
Evelyn & Manou

PS: En het ontgaat je ongetwijfeld, dus zeggen we 't maar even: dit jaar heeft De Schrijfschool alweer géén inflatiecorrectie toegepast (= geen cursusprijsverhoging!).
Aardig hé? ('Dóm!', zegt onze boekhouder.) Maar in 2023 doen we het wel: één schrijfavond gaat je een tot anderhalve euro meer kosten. Neem gerust een extra koekje.


PPS: En over pecunia gesproken: als je een creatief bent met zin in onze stoomcursus journalistiek van 10 lessen is dit potje van Het Rijk interessant!
georgi-kalaydzhiev-i5w0Yz3s3JQ-unsplash

Inhoud

 • Schrijfmarathon 010, filmpje!
 • Columns Schrijven met Master Marcel Verreck
 • Korter kortst: 3x Oneliners & Aforismen
 • Autobiografisch Schrijven in Vlaardingen
 • Schrijven voor Nieuwsgierigen & De Sequel (vervolg)
 • Voorleesfees Luistert! gratis voor voordragers en luisteraars
 • Journalistiek Schrijven leren van vier profs
 • Serieus met Humor Schrijven
 • Kort Verhaal, daar zit alles in
 • Agenda
capstone-events-1W159Mdzi6M-unsplash

Uitgelopen! Schrijfmarathon 010

Zondagmiddag 4 september was er de Schrijfmarathon van Rotterdam.
Een pleister op de schrijfvingers van onze marathonners voor het lustige pennen tijdens de workshops en een buiging voor het voorlezen bij de borrel. Jullie maakten deze zesde editie van Schrijfmarathon 010.

Bedankt ook vaardige en charmante De Schrijfschooldocenten:
Bianca Boer > Kort Verhaal
Heleen Schoone > Autobiografisch Schrijven
Marcel Verreck > Columns
Jan de Bas > Oneliners & Aforismen
Manou van de Zande > Creatief Schrijven

En Leeszaal Rotterdam West, dank voor de toffe locatie en het thuisgevoel.
tom-podmore-FooyQX0vKcc-unsplash

Cursus Columns | Marcel Verreck

Schrijf de beste columns met maestro Marcel Verreck. Als je 'm nog niet kent, zijn dit je zoekwoorden: Spijkers met Koppen; cabaret en zingen met Paul Pleijsier; Nieuwe Revu; Metro en Den Haag Centraal. Want ja, hij is import, dat dan weer wel.

In zijn cursus deelt Marcel de kneepjes van het vak met jou. Aan de slag - niet ellenlang theoretisch lullen (wel een sappige anekdote hier en daar). Met bijzondere aandacht voor zaken als brainstormen, onderwerpkeuze, humor als wapen, argumentatie, de eerste zin en de laatste zin (en de zinnen ertussen), stijlvol beledigen, actualiteit als inspiratiebron en, niet de minste, de balans tussen hart en hoofd. Plus: hoe draag je je column zo goed mogelijk voor?

Online en 1x in het echt
De cursus is hybride: een van de lessen is live, in hartje Rotterdam. Wanneer de live-les is, spreken jullie samen af. De andere 5 lessen zijn online, via ons digitale klaslokaal in Whereby.
Na de cursus komen de liefhebbers - en Marcel natuurlijk! - nog eens in Rotterdam tezamen voor het warme en gezellige tweejaarlijkse Voorleesfees Luistert! op zondagmiddag 27 november bij (ovb) Verhalenhuis Bélvèdere op Katendrecht.

ma 3 okt
Cursus Columns
6 avonden | docent: Marcel Verreck
€ 235
Alles-van-waarde-is-weerloos-foto-Ossip-van-Duivenbode-800x500
Van-alles-is-weer-waardeloos-foto-Wikipedia-800x500

Oneliners & Aforismen

Volle zinnen

"Sorry voor deze lange brief; ik had geen tijd voor een korte."

Van wie dit citaat is, weet niemand meer precies, maar het kán van een Franse filosoof zijn - Blaise Pascal? Of was het toch Montaigne? Nou, het had ook van onze dichter, schrijfdocent én filosoof Jan de Bas kunnen zijn. Uitgebreid ingaan op hoe het zo kort en krachtig mogelijk kan, dát is zijn forte.

Doe drie avonden met hem mee. Leer hoe je zoveel mogelijk in één regel kunt zeggen, hoe je je lezers prikkelt en aan het denken zet met raak gekozen woorden die láng op je goudschaaltje hebben gelegen.

Leer schrijven en denken en puzzelen als dichter, denker én reclameschrijver - ook die laatste is keigoed in oneliners die je nooit meer los laten.

> Minimaal 6, max 10 cursisten

di 4, 11, 18 okt
Oneliners & Aforismen | Les in Kort & Krachtig
Docent: Jan de Bas
€ 95
sandy-millar-familie-unsplash

(Auto)biografisch

Schrijven over je Eigen

Onze docent (auto)biografisch schrijven Heleen Schoone geeft les in Vlaardingen, in het gezellige aan het water gelegen kunst- en cultuurhuis KADE40. Het oude postkantoor van Vlaardingen, daar waar brieven levenswendingen markeerden. Over levensverhalen gesproken.

Schrijven over jezelf en de jouwen - eigenlijk doen alle schrijvers dat. Jij kunt het ook. Hoe dan? Waar in de zee van verhalen over jou en je naasten begin je? En hoe maak je er een goed verhaal van? Dat ontdek je in deze cursus (auto)biografisch schrijven: Schrijven over je Eigen. Met inspirerende associatie- en schrijfoefeningen leer je hoe je de schatkist vol herinneringen kunt openbreken.

Iedereen maakt deel uit van een familie, groot of klein, ver weg of dichtbij. En elke familie is een bron van verhalen. De oom die feestjes op stelten zette, de moeder die prachtige jurkjes naaide, de oma die in haar eentje vijf kinderen grootbracht. Familievetes die tijdens kerstdiners werden uitgevochten, grote geheimen en kleine, liefdevolle herinneringen: leg ze vast voor jezelf, voor je (klein)kinderen en misschien zelfs voor een groter publiek.

Dit ga je doen
Tijdens de cursus leer je waar je kunt beginnen, hoe je herinneringen ophaalt, hoe je onderzoek naar je familieverleden kunt doen en hoe je levendige verhalen schrijft die anderen graag willen lezen.
Tussen elke les zit twee weken, dus je hebt ruim de tijd om ook thuis te schrijven.
Aan het eind van de cursus heb je én een verzameling verhalen én ideeën te over om na de cursus mee verder te gaan.

wo 19 okt
In KADE40 | Schrijven over je Eigen
5 ochtenden | docent: Heleen Schoone
€ 195
joakim-honkasalo-curioeus-unsplash

Schrijven voor Nieuwsgierigen: I & II

Voor de vormzoekers

In een van mijn laatste Schrijven voor Nieuwsgierigen-clubs zat een vulpenfetisjist. Verrukt verloor ik mij minutenlang in jubelverhalen over Schrijven met een Gouden Penpunt. Hoe soepel die over het papier glijdt, en welk papier het absolute summum is voor vulpenfreaks... Totdat ik de glazige blikken van de andere cursisten zag, compleet met geamuseerd opgetrokken wenkbrauwen. "Pardon!" bloosde ik. "Het boeit niet waarméé je schrijft hoor, bics, potloden of laptops ook prima!"

En toen begonnen we gauw. Want bij Creatief Schrijven gaat het erom zoveel mogelijk schrijfstijlen, vormen, genres en starttrucjes uit te proberen. In zes avonden gezellig samen aan onze lange schrijftafel in hartje R'dam, en in het weekend in je peinzende eentje thuis.

Dit najaar geef ik er maar liefst drie, van die levensverbeterende cursusssen! De eerste begint al deze week en is uitverkocht, de volgende start op dinsdag 8 november. Deze basiscursus is voor iedereen die wat met schrijven wil (met of zonder vulpen). De derde is een vervolgcursus: voor iedereen die de eerste heeft gedaan en meer en dieper en feller en een beetje moeilijker wil. Die begint op woensdag 2 november.

di 8 nov
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 235


wo 2 nov
Nóg Nieuwsgieriger Schrijven | voor gevorderden
5 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 195
IMG_1239

Voorleesbees betreedt Verhalenhuis

Voorleesfees Luistert!

Het ere-feest voor al onze cursisten en hun fans: Luistert!

👏 Je bent van harte welkom om je stukje, column, gedicht of traktaat voor te dragen. Onze luisterende oren zijn er voor jou!

En alleen luisteren en klappen mag natuurlijk ook.

zo 27 nov
Voorleesfees Luistert!
1 middag | Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht, Rotterdam
Gratis
All the pres men

Journalistiek Schrijven

10 lessen, 4 profs

Een journalist is een alleskunner. Een taalbeheerser. Een nieuwsjager. Een graver.
En een snelle schrijver - want we willen het nú weten.
Journalistiek is een ambacht. Als jij kan typen en deadlines lekker vindt, kun je het leren.

Wat? Wie? Waar?
Een journalistiek verhaal staat in het teken van Wie, Wat, Waar, Waarom en Wanneer. En Hoe.
Aan zo'n stuk is niks verzonnen: je doet research en interviews, je gaat zelf kijken en luisteren - dat heet nieuwsgaring. Een actievere vorm van schrijven is er niet.

Fundament
Bouw in 10 lessen je journalistieke fundament. Je 4 docenten zijn allemaal door de journalistieke wol geverfd en we staan te trappelen om onze kennis en kunde met je te delen.

De cursus bestaat uit 4 delen:
🗞️ De basis: nieuwsbericht, hoor en wederhoor, objectiviteit - 3 lessen
🔎 Verdieping: achtergrondartikel, reportage, interview - 3 lessen
📣 Columns: actualiteit & mening - 3 lessen
📰 Recensies: oordelen & onderbouwen - 1 masterclass

> In hartje R'dam, redactielokaal Studio Eendracht
> Minimaal 6 cursisten, maximaal 9

ma 16 jan 2023
Journalistiek Schrijven
10 avonden | 4 docenten: Mario van Vliet, Manou van de Zande, Marcel Verreck, Anne van den Dool
€ 435
jonathan-daniels-CdVG9f96kyg-unsplash

Schrijven met Humor

Stipt (timing) & zuinig (dosering)

Met een grap breek je ijs, met een kwinkslag win je een hart, met spitsvondigheid zet je iemand klem. Tenminste, dat kán. Als je het goed doet. 🍌

Schrijven met humor is een serieuze zaak. Wáár de grap staat in de tekst is van belang, net als het waarom van je humor - wat wil je teweeg brengen? Misschien is dat ontspanning tijdens een lange serieuze sessie, of de nuance in een debat, of je boodschap beter laten beklijven. Timing en dosering, daar draait het allemaal om.

🎭 In 5 lessen leert docent Edwin de Voigt je om een goed verhaal-met-grap zorgvuldig op te bouwen. Hij leert je hoe je humor serieus neemt, zodat je haar kunt gebruiken om je lezers of je publiek te laten voelen wat JIJ wil.

Edwin: "Ik ben een podiumdichter. Ik gebruik humor om de inhoud van mijn werk kracht bij te zetten. Dat noemen ze stand-up poetry, of, in beter Nederlands: woordkunst met schwung.
Als creatief tekstschrijver heb ik gewerkt voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en een lange tijd op het stadhuis van Rotterdam. Ik weet dus hoe je op verschillende manieren een onderwerp onder de aandacht brengt. Opvallen met humor is daarvan de meest effectieve!"

> Minimaal 6 cursisten, maximaal 8

di 17 jan 2023
Serieus Grappig | schrijven met humor
5 avonden | docent: Edwin de Voigt
€ 200
BOEKEN - PIER Illu - 2008-04-09

Korte Verhalen

Compleet met clou

Januari: de beste tijd om een al lang sudderend plan uit te voeren. Op schrijfcursus. Bij de beste Korte Verhalen Schrijfdocent die er bestaat: Bianca Boer. GRIJP DIE KANS. Want ze houdt het ná deze cursus even voor gezien met lesgeven - Bianca's oeuvre wil namelijk uitdijen en daar gaat ze zich vol op storten. 📚

Wie kan meedoen? Iedereen die:
- enige schrijfervaring heeft;
- van verzinnen houdt;
- van aanpoten weet.

Tijdens de zes lessen leer je een zo compleet mogelijk Kort Verhaal - pak 'm beet tot 5000 woorden - schrijven. Dus mét plot, mét personages, mét scenes, en met een einde dat lang nasiddert bij je lezer. Als dat is waar je verhaal om vraagt, natuurlijk, zo'n sidder-einde. Het kan ook een open einde zijn, of een cliffhanger, of... Kom het ontdekken en schrijf je eigen Korte Verhaal.

👩🏼‍🏫 Je docent Bianca presenteerde onlangs haar tweede dichtbundel: 'Vaste Grond'. Daarvoor schreef ze de roman 'Draaidagen' (Atlas Contact, 2019). In 2010 verscheen de dichtbundel 'Vliegen en andere vogels', en in 2007 debuteerde ze met de Korte Verhalen-bundel 'Troost en de geur van koffie'.

do 19 jan 2023
Korte Verhalen Schrijven
6 avonden | docent: Bianca Boer
€ 245
andrew-palmer-nOOf3TPdDSg-unsplash

Schrijfcoaching 1-op-1

Zakelijk Schrijven - en dan leuk

Zakelijker, scherper, én met sjeu je boodschap brengen: laat ons een dagdeel je oren wassen en je bent weer totaal bij. of juist een persoonlijke maar toch publieke tekst? trouwen rouwen..?

Na de coachdag kun je alles beter:
- Inzoomen op je lezerspubliek
- Sneller tot de kern komen
- Begrijpelijk, beeldend en uitnodigend schrijven
- Je lezer de tekst intrekken
- Spelen met toon en stijl

Je voorgangers
Andere werkschrijvers gingen je al voor: medewerkers bij Veilig Verkeer Nederland, Od205, EuroCollege, Goudappel, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Platform31, Bibliotheek Oostland, gemeente Rotterdam, Facilicom, TU Delft, Spar, Erasmus Universiteit, PSR Pharma Resource, Pong, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Synchroon, Albeda, Uitgeverij Rendement, LSA Bewoners, Opzoomer Mee, Erasmus Universiteit, Bureau Graswortel, Avag, Facilicom, KCR en Assistant2.

Bel ons voor spijkers met koppen.
€ 495
IMG_2209

Dit zijn wij

Schrijfplezier serieus nemen doen we met onze Schrijf van 5:
 • Vriendelijke, kleine groepen
 • Jij en jouw lezer staan op nummer 1
 • Onze docenten schrijven en publiceren ook zelf
 • Cursussen online en in Rotterdam, bij KADE40 en bij organisaties op kantoor
 • Samenwerking met andere schrijf- en cultuurwalhalla's in Rotterdam en omgeving

Agenda

Tenzij we 't ergens anders doen, geven we les in Studio Eendracht, Witte de Withkwartier, Rotterdam.

ma 3 okt
Cursus Columns Schrijven | Marcel Verreck
6 avonden - 1 live, 5 online | docent: Marcel Verreck
€ 235

di 4 okt
Aforismen & Oneliners | kort & krachtig schrijven
3 avonden | docent: Jan de Bas
€ 95

wo 19 okt
KADE40 | Schrijven over je Eigen
5 ochtenden | docent: Heleen Schoone
€ 195

wo 2 nov
Nóg Nieuwsgieriger Schrijven | voor gevorderden
5 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 195

di 8 nov
Schrijven voor Nieuwsgierigen | creatief schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 235


zo 27 nov
Voorleesfees Luistert!
1 middag | Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht, Rotterdam
Gratis

ma 16 jan 2023
Journalistiek Schrijven
10 avonden | 4 docenten: Mario van Vliet, Manou van de Zande, Marcel Verreck, Anne van den Dool
€ 435

di 17 jan 2023
Serieus Grappig | schrijven met humor
5 avonden | docent: Edwin de Voigt
€ 200

do 19 jan 2023
Korte Verhalen Schrijven
6 avonden | docent: Bianca Boer
€ 245
Onze tas aan gele stoel - liggend

Over ons

De Schrijfschool neemt schrijfplezier serieus. Creatief schrijven, verhalen verzinnen, zakelijk tekstwerk – in groepen en incompany, in Rotterdam en daarbuiten. De Schrijfschool is het bedrijf van Manou van de Zande en Evelyn Strube.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder een cursus bij ons hebt gevolgd of omdat je ons aardig vindt.
📸: De Schrijfschool, Unsplash, Ossip van Duivenbode, Wikipedia

Meer weten?

Bekijk De Schrijfschool op deschrijfschool.com en op onze socials:
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet