Weergaveproblemen? Open deze e-mail in je webbrowser.

De Schrijfschool

home

Hallo zonneschijn

Tijd voor wat lichts zo vandaag de dag. Trek maar aan het touwtje - scrollen mag ook. Dan schijnt-ie zo in je gezicht, onze hysterisch zonnige nieuwsbrief.

Manou & Evelyn

☀️☀️☀️☀️☀️
☀️☀️☀️☀️
☀️☀️☀️
☀️☀️
☀️

  Inhoud

  • 🌅 Korte Verhalen | wo 25 okt
  • ☀️ VrijMiSchrijfcafé | vr 27 okt
  • 🎨 Creatief Schrijven | ma 30 okt
  • 🏆 Spoken Word | do 2 nov
  • 🌇 Columns | ma 13 nov
  • 🐣 Voorleesfees Luistert! | zo 26 nov
  • 🌤️ Dichten | di 12 dec
  • 🌟 1-op-1 Overtuigend Zakelijk Schrijven | wanneer jij wil
  • 🏖️ Agenda

  Korte Verhalen Schrijven | Michiel Cox

  5ooo woorden met álles erin

  Woensdag 25 oktober start schrijver Michiel Cox met de cursus Korte Verhalen Schrijven. Het Korte Verhaal is een fantastisch genre voor schrijvers die klaar zijn voor iets groters. Want 'ik wil een boek schrijven' - dat zéggen miljoenen mensen. En doen dat vervolgens niet. Beter zeg je: 'Ik schrijf een kort verhaal over...' en dat je dat ook echt doet. In zes weken, met je docent Michiel.

  Een klassiek genre
  "Een kort verhaal of kortverhaal (Engels: short story) is een kort prozawerk, langer dan een anekdote en korter dan een novelle en zich gewoonlijk beperkend tot slechts enkele personages.Vanaf de 19e eeuw wordt het korte verhaal beschouwd als een apart literair genre." -2afa2e1a4c45" style="color:#27c7c7;text-decoration:none">Wikipedia]

  Theatermaker & schrijver
  Michiel Cox is theatermaker en schrijver van onder meer de romans Messias van niks (2019) Herinneringen aan het levenloze (2022) - uitgeverij Atlas Contact. Zijn korte verhalen/kortverhalen verschenen in De Internetgids, Deus Ex Machina, Kluger Hans, ZINK, Op Ruwe Planken en Streven. De Standaard publiceerde zijn reisdagboek over de coronacrisis in Spanje.

  Voor wie is deze cursus?
  Voor de schrijver die:
  - enige ervaring heeft;
  - van verzinnen houdt;
  - van aanpoten weet.

  Sidder-einde, open einde, cliffhanger
  Tijdens de zes lessen schrijf je een compleet Kort Verhaal. Dus mét plot, mét personages, mét scenes, en met een einde dat lang nasiddert bij je lezer. Als dat is waar je verhaal om vraagt, natuurlijk, zo'n sidder-einde. Het kan ook een open einde zijn, of een cliffhanger, of ... Kom en schrijf je eigen Korte Verhaal.

  wo 25 okt
  Korte Verhalen Schrijven
  6 avonden | docent: Michiel Cox
  € 245

  Alles mag voor een tientje op vr 27 okt

  Schrijfcafé Le Souterrain

  Het is weer de laatste vrijdag van de maand! Hup naar De Schrijfschool voor het enige echte VrijMiSchrijfcafé. Iedereen die van schrijven houdt of wat nieuws wil uitproberen is van harte welkom. Schrijfervaring niet nodig.

  Gewoon lekker schrijven
  Naar een café ga je voor een borrel of een bakkie, voor gezelschap en een goed gesprek. Op schrijfcafé gaan is ook zoiets: je komt voor inspiratie, een goed verhaal en leuke mensen. Het gaat in Le Souterrain niet om waar de punten en komma's moeten staan, en het gaat ook niet over literatureluur. Gewoon lekker schrijven, op je eigen manier, in je eigen tempo.

  Alles mag
  Werken aan je eigen project bijvoorbeeld. Een brief schrijven aan een vriend(in) van vroeger. Of een dagboek beginnen. En als je heerlijk blanco binnenkomt, geeft schrijfjuf Manou je een opdracht of twee, hoeft niet. Alles mag, ook in spiegelbeeld of achterstevoren schrijven.

  Doe je mee? Gezellig! Mail naar info@deschrijfschool.com.
  💸 Tientje entree: cash of Tikkie ter plekke.

  vr 27 oktober | 16.00 - 18.00 uur
  VrijMiSchrijfcafé | Met: Manou van de Zande
  € 10

  Volgend VrijMiSchrijfcafé: vr 26 jan 2024

  Basiscursus Creatief Schrijven

  Schrijven voor Nieuwsgierigen

  Onze klassieker: Schrijven voor Nieuwsgierigen, de basiscursus Creatief Schrijven. Wereldberoemd in heel Groot Rotterdam en soms daarbuiten - onze alumni komen zelfs uit Amersfoort, Zeeland en de Achterhoek! Dus voor iedereen: beginners, herstarters, lettervreters - voor jou.

  Wat leer je?
  👩🏻‍🎓 hoe je de baas wordt over je inspiratie - niks wachten op die muze;
  👩‍🏫 schrijftechnieken (her)kennen en toepassen;
  👨🏽‍🎓 verrassende genres die misschien wel op jouw lijf geschreven zijn.

  Wat schrijf je?
  Dat weet je pas als je het doet, maar in ieder geval zes stukken die er anders nooit geweest waren. Bijvoorbeeld een dialoog-met-een-ding, een taalverhaal, een schrijf-als-een-camera-scène, een ode, een stijloefening in drievoud, een gedicht ... Laat samen met je schrijfmakkers je pen alle hoeken van je schrift zien.

  De cursus is geschikt voor iedereen, dus zowel voor beginners als kilometerschrijvers.

  ma 30 okt
  Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
  6 avonden | docent: Manou van de Zande
  € 245


  Volgende cursus start op maandag 8 januari

  Nieuw: Spoken Word Schrijven

  Met Tyler Koudijzer

  Start do 2 nov
  Lesdata: 2,16, 23, 30 nov, 14, 21 dec

  🎤 Schrijven voor het podium
  Dat is de bom! Schrijven én je tekst uitspreken: leer het van spoken word-held Tyler Koudijzer. Tyler staat (als-ie niet schrijft) ergens op een podium. Als performer, als dichter, als docent. Want hij geeft al jaren les in wat hij het liefste doet. Tyler krijgt scholieren en mbo'ers aan 't schrijven en voordragen. Dus reken maar dat dat bij jou ook lukt! Je leeftijd en je wel/niet, veel/weinig schrijfervaring: neem het allemaal mee naar Tylers cursus.

  🎭
  Tekst in uitvoering

  In deze cursus schrijf je teksten die je zélf op het podium uitvoert. Spoken word, podiumpoëzie, voordracht - het komt allemaal aan bod. Met Tyler en je mede-cursisten ga je op zoek naar je eigen stem als schrijver én performer. Aan het einde van de cursus breng je een van je eigen teksten op de planken.

  do 2 nov
  Tekst in Uitvoering | Spoken Word Schrijven
  6 avonden | docent: Tyler Koudijzer
  € 245

  Master Marcel Verreck

  Online Columns Schrijven

  Lees je graag columns? In tijdschriften, kranten en op blogs? Mooi! Combineer dat met je schrijfdrift en leer columns schrijven van veteraan Marcel Verreck.

  Ja, die! Collega van columns-queen Carrie, van Spijkers met Koppen, van WNL-radio, van zijn liedjes samen met Paul Pleijsier, van zijn cabaretvoorstellingen. Hij schrijft ook boeken, waaronder eentje over Daan: 'De adem van mijn zoon'. Op de radio zet Marcel elke week de ether in vuur en vlam met actuele columns bij WNL/Op Een. In zijn thuisstad Den Haag doet hij dat bij Spuigasten.


  Voor wie?
  Deze cursus is voor iedereen met enige schrijfervaring. Creatief Schrijven gedaan? Carries cursus gevolgd? Dan is Marcels cursus de zesvoudige kers op je schrijftaart!

  Wat ga je doen?
  Marcel deelt de kneepjes van het vak met jou. Geen eindeloze theoretische verhalen (wel een sappige anekdote hier en daar), wel lekker aan de slag. Met bijzondere aandacht voor thema’s als: brainstormen, onderwerpkeuze, humor als wapen, argumentatie, de eerste en de laatste zin (en ook de zinnen daartussen natuurlijk), stijlvol beledigen, de actualiteit als inspiratiebron, de balans tussen hart en hoofd en natuurlijk: hoe draag je je column zo goed mogelijk voor?
  Kortom, je gaat de grenzeloze mogelijkheden van de column (verder) verkennen. Dat worden mooie avonden.

  De cursus is hybride: een van de lessen is live, in hartje Rotterdam. Wanneer die live-les is, spreken jullie samen af. De andere 5 lessen zijn online, via ons digitale klaslokaal.
  Lesdata: 13, 20, 27 nov, 4, 18 dec en 8 jan

  ma 13 nov
  ONLINE | Columns met Marcel Verreck
  6 avonden | docent: Marcel Verreck
  € 245

  Voorleesfees Luistert! bij Verhalenhuis Belvédère

  Kom voorlezen, kom luisteren

  Extra feest! Ons tiende voorleesfeessie! 🎺 Veel schrijfliefhebbers gingen je al voor tijdens de vorige edities: in Rotown Backstagecafé, de weelderige tuin van de Volksuniversiteit Rotterdam en nu weer in Verhalenhuis Belvédère. Lage drempel, toegewijd publiek en schrijffans onder elkaar, dat is de magie, weetjewelweetjenie.

  Voorleesfees Luistert! #10
  Trots op je eigen schrijfstuk en toe aan publiek? Draag je column, verhaal, dialoog, spoken word of gedicht voor op Voorleesfees Luistert! en oogst applaus en oh’s en ah’s van je medeschrijvers, familie, vrienden en ons. 👏

  Op zondag 26 november van 15.00 - 17.00 uur in het prachtige Verhalenhuis Belvédère, op Katendrecht. Consumpties zijn voor eigen portemonnee, het voorleesfees zelf is gratis.

  📣 Wil je ook iets voordragen? En/of komen luisteren? Stuur ons een mailtje! info@deschrijfschool.com
  🔔 Omdat we een maximum van 30 bezoekers hebben, is het belangrijk dat je ons van te voren laat weten óf je komt en met hoeveel fans.

  zo 26 nov, 15.00 - 17.00 uur
  Voorleesfees Luistert!
  Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1, Rotterdam-Katendrecht
  Gratis entree

  Dichten met Jan de Bas, 3 avonden

  Winterdichten

  Hét seizoen voor gedichten schrijven: najaar. Beetje guur, beetje knus binnen, beetje introspectie - doe het samen met andere poezieliefhebbers, onder de bezielde schrijfleiding van Jan de Bas. Drie avonden gedichten lezen, luisteren en bovenal zelf schrijven.

  Wat ga je doen?
  Wintergedichten schrijven, in alle soorten: haiku's, tanka's, kwatrijnen, rondelen en ik-maak-het-zelf-wel-uit-dichtvormen. Hoe schrijf je winterverzen? Wat is extra belangrijk bij gedichten? Hoe open en sluit je een gedicht?

  Voor wie?
  Hou je van dichten, hou je van puzzelen en passen en meten? Dan zijn deze 3 dichtlessen voor jou! Enige schrijfervaring is handig, maar niet per se noodzakelijk. Minimaal 6, maximaal 9 cursisten.

  di 12, 19 dec & 9 jan
  Winterdichten
  3 avonden | docent: Jan de Bas
  € 100

  Overtuigend Zakelijk Schrijven | 1-op-1

  Eerste hulp bij schrijftwijfel

  🦚 We kregen veren van Annemieke, enthousiast zakelijke schrijver bij Lentiz | MBO LIFE College over onze een-op-eentraining Lieve Lezer | Overtuigend Zakelijk Schrijven:

  "Zeker doen! Twee waardevolle dagdelen die ik iedereen aanraad. Praktisch, positief en veel ruimte om te oefenen én een fijne sfeer. Het klinkt misschien overdreven, toch zeg ik het: een schrijftraining bij De Schrijfschool in Rotterdam is goud waard, dus iedereen die zich wil bekwamen in het schrijversvak beveel ik de trainingen van De Schrijfschool aan. Ik ga ermee verder, onder andere op onze bedrijfspagina. Dank voor jullie inzet en de ontspannen dagdelen!"

  Makkie?
  Schrijven een makkie? Voor sommige werkschrijvers wel, maar voor anderen is het nog steeds ploeteren. Best logisch, want goed zakelijk schrijven is een vak apart. Daarom helpen we je graag op weg: persoonlijk en op basis van je eigen schrijfwerk. En wie weet betaalt je werkgever (mee) of helpt dit potje van het Rijk voor werkschrijvers in de culturele/creatieve hoek.

  Persoonlijke schrijftraining
  Een-op-eentraining Lieve Lezer | Overtuigend Zakelijk Schrijven
  Twee dagdelen: 2 x 3,5 uur
  Trainers Evelyn Strube & Manou van de Zande
  € 550 excl. btw

  * Voor iedere werkschrijver die voortaan makkelijker en sneller de lezer wil bereiken en raken. Welke ochtenden en/of middagen kan jij? Schrijvers van onder meer Stichting Fenix, DAK Kinderopvang, Klaverblad Verzekeringen, AWVN en Lentiz | MBO LIFE College gingen je dit jaar voor.

  Na de training kan je:
  • Inzoomen op je lezerspubliek
  • Sneller to the point komen
  • Begrijpelijk, beeldend en uitnodigend schrijven
  • Je lezer de tekst intrekken
  • Originele invalshoeken verzinnen
  • Spelen met toon en stijl
  • Een band met je lezer smeden
  • Plezier hebben in je schrijfwerk
  Eigen werk
  Vooraf lever je een of twee stuks eigen werk in. Zo weten wij wat je in je mars hebt - en wat je er nog in wil krijgen.
  Tip: deze training is ook een uitgelezen kans om aan een lopend schrijfproject te werken.

  Checklist
  Na de training krijg je onze tips verzameld in de Checklist Overtuigend Zakelijk Schrijven.

  Meer info
  We geven je graag meer uitleg/prikken samen de data. Mail Manou van de Zande en Evelyn Strube: info@deschrijfschool.com.

  Agenda

  Tenzij we 't ergens anders doen, geven we les in Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A,
  Witte de Withkwartier, Rotterdam.

  wo 25 okt
  Korte Verhalen Schrijven
  6 avonden | docent: Michiel Cox
  € 245

  vr 27 okt
  VrijMiSchrijfcafé
  1 middag 16.00-18.00 | schrijfleidster: Manou van de Zande
  € 10

  ma 30 okt
  Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
  6 avonden | docent: Manou van de Zande
  € 245


  do 2 nov
  Tekst in Uitvoering | Spoken Word Schrijven
  6 avonden | docent: Tyler Koudijzer
  € 245

  ma 13 nov
  Columns met Marcel Verreck
  6 avonden ONLINE | docent: Marcel Verreck
  € 245

  zo 26 nov
  Voorleesfees Luistert!
  1 middag in Verhalenhuis Belvédère
  gratis

  di 12 dec
  Winterdichten
  3 avonden | docent: Jan de Bas
  € 100

  ma 8 jan
  Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
  6 avonden | docent: Manou van de Zande
  € 245


  vr 26 jan 2024
  VrijMiSchrijfcafé
  1 middag 16.00-18.00 | schrijfleidster: Manou van de Zande
  € 10

  Stop met worstelen, mail of bel ons voor hulp:
  Lieve Lezer | Overtuigend Zakelijk & Creatief Schrijven
  2 dagdelen een-op-eentraining | docenten: Evelyn Strube & Manou van de Zande
  € 550

  Over ons

  Schrijfplezier serieus nemen doen we zo:
  • Vriendelijke, kleine groepen
  • Jij en jouw lezer staan op nummer 1
  • Onze docenten schrijven en publiceren ook zelf
  • Cursussen in Rotterdam, bij KADE40 en bij organisaties op kantoor
  • Samenwerking met andere schrijf- en cultuurwalhalla's in Rotterdam en omgeving
  De Schrijfschool is het bedrijf van Manou van de Zande en Evelyn Strube.
  Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder een cursus bij ons hebt gevolgd of omdat je ons aardig vindt.
  📸: Unsplash

  Meer weten?

  Bekijk De Schrijfschool op deschrijfschool.com en op onze socials:
  facebook instagram 
  Email Marketing Powered by MailPoet