Weergaveproblemen? Open deze e-mail in je webbrowser.

De Schrijfschool

home

Voorleeslef

Ze moeten voordragen, mijn zes Nieuwsgierige Schrijvers. Zomaar ineens, stante pede, nú. Hun huiswerk was een Dialoog met een Ding. En waar komt zo'n dingdialoog beter tot z'n recht dan tussen de schuifdeuren?

In duo's bereiden ze zich voor: wie is wie, waar start jouw tekst, waar begint de mijne? Enige zenuwen. Niet overdreven veel - tenslotte is dit les 4, dus ze kennen en lezen elkaar al een tijdje.
En het gaat fantastisch. Stemmen gaan omhoog en omlaag, armgebaren zetten de boel nog wat kracht bij, ogen zoeken heel even het publiek ...

Ontlading en applaus. Allemaal in ons cosy schrijfsouterrain. Zij uitgelaten naar huis. En ik, hun schrijfjuf Manou, doe groos de afwas en eet tevreden de laatste pennywafel op.

Stemmen zijn er om gehoord te worden. Luistert! Aanstaande zondag 26 november:
ons TIENDE 🥂Voorleesfees, op Katendrecht, in Verhalenhuis Belvédère
(vandaag ook stemlokaal, trouwens). Wees welkom om met ons te proosten. Luisteraars net zo welkom als voorlezers!

En check de cursusladder.👇
Als er niks voor je bij zit, drinken wij onze inktpot leeg.

Manou & Evelyn

  Inhoud

  • Voorleesfees Luistert! #10 =🍾 | zo 26 nov
  • Columns Marcel | ma 27 nov
  • Dichten | di 12 dec
  • Creatief Schrijven | ma 8 jan
  • Columns Carrie | di 16 jan
  • Kort Verhaal | wo 24 jan
  • VrijMiSchrijfcafé | vr 26 jan
  • Boek Schrijven | wo 20 mrt
  • Spoken Word Schrijven | 2024
  • Autobiografisch Schrijven | do 11 apr
  • Creatief Zakelijk Schrijven | 1-op-1
  • Agenda

  U i t n o d i g i n g

  Voorleesfees Luistert!

  Ons tiende voorleesfees - proost!
  Zondag 26 november, 15.00 - 17.00 uur
  Entree: € 0,00
  Bij Verhalenhuis Belvédère
  Rechthuislaan 1, Rotterdam-Katendrecht

  Veel schrijfliefhebbers gingen je al voor tijdens de vorige edities: in Rotown Backstagecafé, de weelderige tuin van de Volksuniversiteit Rotterdam en nu weer op de fraaie tweede verdieping van Verhalenhuis Belvédère. Lage drempel, toegewijd publiek en schrijffans onder elkaar, dat is de magie, weetjewelweetjenie.

  Trots op je eigen schrijfstuk en toe aan publiek? Draag je column, verhaal, dialoog, spoken word of gedicht voor op Voorleesfees Luistert! en oogst applaus en oh’s en ah’s van je medeschrijvers, familie, vrienden en ons.

  Gratis
  Glaasje bubbels krijg je van ons. De rest van de consumpties zijn voor eigen portemonnee, het voorleesfees zelf kost je noppes.

  Wil je ook voordragen en/of komen luisteren? Stuur ons een mailtje: info@deschrijfschool.com.
  We hebben plek voor max dertig bezoekers, dus laat je van tevoren weten dat je komt en met hoeveel fans.

  Feest verlengen?
  Ondertussen is het namelijk beneden in het Verhalenhuis tot 19.00 uur feest: Greek Taverna Maiandros. Grieks inloopcafé met livemuziek, dansen met (voormalige) Rotterdams-Griekse zeelui, (migratie)verhalen aan tafel en Griekse hapjes.

  Master Marcel Verreck

  Online Columns Schrijven

  Lees je graag columns? In tijdschriften, kranten en op blogs? Mooi! Combineer dat met je schrijfdrift en leer columns schrijven van veteraan Marcel Verreck.

  Ja, die! Collega van columns-queen Carrie, van Spijkers met Koppen, van WNL-radio, van zijn liedjes samen met Paul Pleijsier, van zijn cabaretvoorstellingen. Hij schrijft ook boeken, waaronder eentje over Daan: 'De adem van mijn zoon'. Op de radio zet Marcel elke week de ether in vuur en vlam met actuele columns bij WNL/Op Een. In zijn thuisstad Den Haag doet hij dat bij Spuigasten.

  Voor wie?
  Deze cursus is voor iedereen met enige schrijfervaring. Creatief Schrijven gedaan, en/of Carries cursus gevolgd? Dan is Marcels cursus de zesvoudige kers op je schrijftaart!

  Wat ga je doen?
  Marcel deelt de kneepjes van het vak met jou. Geen eindeloze theoretische verhalen (wel een sappige anekdote hier en daar), lekker aan de slag. Met bijzondere aandacht voor thema’s als: brainstormen, onderwerpkeuze, humor als wapen, argumentatie, de eerste en de laatste zin (en ook de zinnen daartussen natuurlijk), stijlvol beledigen, de actualiteit als inspiratiebron, de balans tussen hart en hoofd en natuurlijk: hoe draag je je column zo goed mogelijk voor?
  Kortom, je gaat de grenzeloze mogelijkheden van de column (verder) verkennen. Dat worden mooie avonden.

  De cursus is hybride: een van de lessen is live, in hartje Rotterdam. Wanneer die live-les is, spreken jullie samen af. De andere 5 lessen zijn online, via ons digitale klaslokaal.
  Lesdata: 27 nov, 4, 18 dec en 8 jan

  ma 27 nov
  ONLINE | Columns met Marcel Verreck
  6 avonden | docent: Marcel Verreck
  € 245

  Dichten met Jan de Bas, 3 avonden

  Winterdichten

  Hét seizoen voor gedichten schrijven: najaar. Beetje guur, beetje knus binnen, beetje introspectie - doe het samen met andere poezieliefhebbers, onder de bezielde schrijfleiding van Jan de Bas. Drie avonden gedichten lezen, luisteren en bovenal zelf schrijven.

  Wat ga je doen?
  Wintergedichten schrijven, in alle soorten: haiku's, tanka's, kwatrijnen, rondelen en ik-maak-het-zelf-wel-uit-dichtvormen. Hoe schrijf je winterverzen? Wat is extra belangrijk bij gedichten? Hoe open en sluit je een gedicht?

  Voor wie?
  Hou je van dichten, hou je van puzzelen en passen en meten? Dan zijn deze 3 dichtlessen voor jou! Minimaal 6, maximaal 9 cursisten.

  di 12, 19 dec & 9 jan
  Winterdichten
  3 avonden | docent: Jan de Bas
  € 100

  Creatief Schrijven

  Schrijven voor Nieuwsgierigen

  Onze klassieker: Schrijven voor Nieuwsgierigen, de basiscursus Creatief Schrijven. Wereldberoemd in heel Groot Rotterdam en soms daarbuiten - onze alumni komen zelfs uit Amersfoort, Zeeland en de Achterhoek. Dus voor iedereen: beginners, herstarters, lettervreters - voor jou.

  Dit ga je doen
  - de baas zijn over je inspiratie - niks wachten op die muze;
  - schrijftechnieken (her)kennen en toepassen;
  - verrassende genres uitproberen die misschien wel op jouw lijf geschreven zijn.

  Wat je schrijft
  Dat weet je pas als je het doet, maar in ieder geval zes stukken die er anders nooit geweest waren. Bijvoorbeeld een dialoog-met-een-ding, een taalverhaal, een schrijf-als-een-camera-scène, een ode, een stijloefening in drievoud, een gedicht. Laat samen met je schrijfmakkers je pen alle hoeken van je schrift zien.

  ma 8 januari
  Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
  6 avonden | docent: Manou van de Zande
  € 245

  Bij Carrie thuis, hartje stad

  Carries Columns College

  Carrie Jansen, columnist sinds 1984: "In zeven avonden leer ik je de basisprincipes voor het schrijven van een column. Onderwerpen als titel, begin- en eindzin, humor en emotie komen aan bod. We pakken elke week één onderwerp theoretisch aan én je schrijft zelf ook heel veel. Je zult merken: je columns worden met alle tips en trucs pakkender, mooier en beter."

  Carrie geeft les aan haar eigen grote tafel. Daaraan is plek voor maximaal 7 columnisten in spe.

  "Aan het eind van de cursus kunnen jullie op hoog niveau columns schrijven en heb ik er dus weer een paar heel goede column-concurrenten bij."

  di 16 jan
  Carries Column College | Chez Carrie
  7 avonden | docent: Carrie Jansen
  € 285

  Korte Verhalen Schrijven | Met Michiel Cox

  5.ooo woorden met álles erin

  In 2024 start schrijver Michiel Cox met de cursus Korte Verhalen Schrijven. Het Korte Verhaal is een fantastisch genre voor schrijvers die klaar zijn voor iets groters. Want 'ik wil een boek schrijven' - dat zéggen miljoenen mensen. En doen dat vervolgens niet. Beter zeg je: 'Ik schrijf een kort verhaal over...' en dat je dat ook echt doet. In zes weken, met je docent Michiel.

  Een klassiek genre
  "Een kort verhaal of kortverhaal (Engels: short story) is een kort prozawerk, langer dan een anekdote en korter dan een novelle en zich gewoonlijk beperkend tot slechts enkele personages.Vanaf de 19e eeuw wordt het korte verhaal beschouwd als een apart literair genre." -88847d7c31b9" style="color:#27c7c7;text-decoration:none">Wikipedia]

  Theatermaker & schrijver
  Michiel Cox is theatermaker en schrijver van onder meer de romans Messias van niks (2019) Herinneringen aan het levenloze (2022) - uitgeverij Atlas Contact. Zijn verhalen verschenen in De Internetgids, Deus Ex Machina, Kluger Hans, ZINK, Op Ruwe Planken en Streven. De Standaard publiceerde zijn reisdagboek over de coronacrisis in Spanje.

  Voor wie is deze cursus?
  Voor de schrijver die:
  - enige ervaring heeft;
  - van verzinnen houdt;
  - van aanpoten weet.

  Sidder-einde, open einde, cliffhanger
  Tijdens de zes lessen schrijf je een compleet Kort Verhaal. Dus mét plot, mét personages, mét scenes, en met een einde dat lang nasiddert bij je lezer. Als dat is waar je verhaal om vraagt, natuurlijk, zo'n sidder-einde. Het kan ook een open einde zijn, of een cliffhanger, of ... Kom en schrijf je eigen Korte Verhaal.

  wo 24 jan *nieuw
  Korte Verhalen Schrijven
  6 avonden | docent: Michiel Cox
  € 245

  Alles mag voor een tientje op vr 26 jan

  Schrijfcafé Le Souterrain

  Het is weer de laatste vrijdag van de maand! Hup naar De Schrijfschool voor het enige echte VrijMiSchrijfcafé. Iedereen die van schrijven houdt of wat nieuws wil uitproberen is van harte welkom. Schrijfervaring niet nodig.

  Gewoon lekker schrijven
  Naar een café ga je voor een borrel of een bakkie, voor gezelschap en een goed gesprek. Op schrijfcafé gaan is ook zoiets: je komt voor inspiratie, een goed verhaal en leuke mensen. Het gaat in Le Souterrain niet om waar de punten en komma's moeten staan, en het gaat ook niet over literatureluur. Gewoon lekker schrijven, op je eigen manier, in je eigen tempo.

  Alles mag
  Werken aan je eigen project bijvoorbeeld. Een brief schrijven aan een vriend(in) van vroeger. Of een dagboek beginnen. En als je heerlijk blanco binnenkomt, geeft schrijfjuf Manou je een opdracht of twee, hoeft niet. Alles mag, ook in spiegelbeeld of achterstevoren schrijven.

  Doe je mee? Gezellig! Mail naar info@deschrijfschool.com.
  💸 Tientje entree: cash of Tikkie ter plekke.

  vr 26 januari | 16.00 - 18.00 uur
  VrijMiSchrijfcafé | Met: Manou van de Zande
  € 10

  Boek Schrijven | Met Koen Caris

  Je roman in de steigers

  Schrijf je al een tijdje aan iets wat groeit?
  Worden je verhalen, hoofdstukken of puzzelstukken steeds langer, talrijker en ingenieuzer? Zet je roman in de steigers met docent Koen Caris. Hij is theater- en romanschrijver en won in 2022 de Hebban-debuutprijs met zijn roman 'Stenen Eten'.

  Wat ga je doen?
  Je gaat structureren. Want of je nu aan een lang verhaal, een familiegeschiedenis of aan een roman werkt, op den duur heb je structuur nodig. Vaak merk je dat al na een handvol hoofdstukken of scenes, of wanneer een twééde verhaallijn zich op gaat dringen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je personages! Je hebt er twee, drie... dat is nog een beetje overzichtelijk, maar voor je het weet steken een vierde en een vijfde hun hoofd om de deur. En dan gaan ze nog groeien ook, die figuren die jij hebt geschapen!

  Hoogste tijd voor orde in je verbeeldingschaos.
  Je hebt focus nodig. Focus op je (plot)structuur, focus op logica in je verhaallijnen, focus op wie wat met wie heeft.

  Gelukkig zijn er verschillende tools en technieken om een groter groeiend werk te ordenen en op te bouwen. Die zijn er nou juist om je creativiteit ruim baan te geven. Koen kent ze, en leert jou orde en structuur aan te brengen in jouw verhaal. Zodat je de potentie van al die prachtige personages en voortreffelijke verhaallijnen ten volste benut. Zodat je boek een Boek wordt.

  wo 20 mrt *nieuw
  Boek Schrijven | Je roman in de steigers
  6 avonden | docent: Koen Caris
  € 245

  Nieuw: Spoken Word Schrijven

  Met Tyler Koudijzer

  Start in 2024
  Lesdata volgen

  Schrijven voor het podium
  Dat is de bom! Schrijven én je tekst uitspreken: leer het van spoken word-held Tyler Koudijzer. Tyler staat (als-ie niet schrijft) ergens op een podium. Als performer, als dichter, als docent. Want hij geeft al jaren les in wat hij het liefste doet. Tyler krijgt scholieren en mbo'ers aan 't schrijven en voordragen. Dus reken maar dat dat bij jou ook lukt! Je leeftijd en je wel/niet, veel/weinig schrijfervaring: neem het allemaal mee naar Tylers cursus.

  Tekst in uitvoering

  In deze cursus schrijf je teksten die je zélf op het podium uitvoert. Spoken word, podiumpoëzie, voordracht - het komt allemaal aan bod. Met Tyler en je mede-cursisten ga je op zoek naar je eigen stem als schrijver én performer. Aan het einde van de cursus breng je een van je eigen teksten op de planken.

  in 2024
  Tekst in Uitvoering | Spoken Word Schrijven
  6 avonden | docent: Tyler Koudijzer
  € 245

  Overtuigend Zakelijk Schrijven | 1-op-1

  Stop met ploeteren

  Een-op-eentraining Lieve Lezer | Overtuigend Zakelijk Schrijven
  Twee dagdelen: 2 x 3,5 uur
  Trainers Evelyn Strube & Manou van de Zande
  € 600, excl. btw en eventuele reiskosten

  Schrijven een makkie? Voor sommige werkschrijvers wel, maar voor anderen is het nog steeds ploeteren. Best logisch, want goed zakelijk schrijven is een vak apart. Daarom helpen we je graag op weg: persoonlijk en op basis van je eigen schrijfwerk. En wie weet betaalt je werkgever (mee) of helpt dit potje van het Rijk voor werkschrijvers in de culturele/creatieve hoek.

  Voor wie?
  Voor iedere werkschrijver die voortaan makkelijker en sneller de lezer wil bereiken en raken. Schrijvers bij onder meer deze organisaties gingen je voor:

  Erasmus Universiteit
  Metabolic
  SPON
  Defacto Stedebouwkundigen
  LSA Bewoners
  Groen Links 010
  Procap
  Dunavast
  Fenix
  AWVN
  Lentiz | LIFE College
  DSW
  Platform31
  Opzoomer Mee
  Stichting Prenatale Screening Zuidwest Nederland
  Spar
  Albeda
  Avag
  Bureau Graswortel
  Assistant2
  Synchroon
  Veilig Verkeer Nederland
  Od205
  EuroCollege
  Goudappel
  Metropoolregio Rotterdam Den Haag
  Bibliotheek Oostland
  Gemeente Rotterdam
  Facilicom
  TU Delft
  PSR Pharma Resource
  Pong
  Openbare Bibliotheek Amsterdam

  Na de training kan je:
  Inzoomen op je lezerspubliek
  Sneller to the point komen
  Begrijpelijk, beeldend en uitnodigend schrijven
  Je lezer de tekst intrekken
  Originele invalshoeken verzinnen
  Spelen met toon en stijl
  Een band met je lezer smeden
  Plezier hebben in je schrijfwerk

  Eigen werk
  Vooraf lever je eigen werk in. Zo weten wij wat je in je mars hebt - en wat je er nog in wil krijgen.
  Tip: deze training is ook een uitgelezen kans om aan een lopend schrijfproject te werken.

  Meer info
  Welke ochtenden of middagen kan jij? Mail Manou van de Zande en Evelyn Strube: info@deschrijfschool.com.

  Agenda

  Tenzij we 't ergens anders doen, geven we les in Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A,
  Witte de Withkwartier, Rotterdam.

  zo 26 nov
  Voorleesfees Luistert!
  1 middag in Verhalenhuis Belvédère
  gratis


  ma 27 nov
  Columns met Marcel Verreck
  6 avonden ONLINE | docent: Marcel Verreck
  € 245

  di 12 dec
  Winterdichten
  3 avonden | docent: Jan de Bas
  € 100

  ma 8 jan
  Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
  6 avonden | docent: Manou van de Zande
  € 245


  vr 26 jan 2024
  VrijMiSchrijfcafé
  1 middag 16.00-18.00 | schrijfleidster: Manou van de Zande
  € 10

  di 16 jan
  Carries Column College | Chez Carrie
  7 avonden | docent: Carrie Jansen
  € 285

  wo 24 jan *nieuw
  Korte Verhalen Schrijven
  6 avonden | docent: Michiel Cox
  € 245

  vr 1 mrt
  VrijMiSchrijfcafé
  1 middag 16.00-18.00 | schrijfleidster: Manou van de Zande
  € 10

  ma 11 mrt
  Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
  6 avonden | docent: Manou van de Zande
  € 245


  wo 20 mrt *nieuw
  Boek Schrijven | Je roman in de steigers
  6 avonden | docent: Koen Caris
  € 245

  datum in de maak *nieuw
  Tekst in Uitvoering | Spoken Word Schrijven
  6 avonden | docent: Tyler Koudijzer
  € 245

  do 11 april
  Schrijven over je Eigen | Autobiografisch Schrijven
  6 avonden | docent: Heleen Schoone
  € 245

  Schrijftraining voor werkschrijvers
  Stop met worstelen, mail of bel ons voor hulp:
  Lieve Lezer | Overtuigend Zakelijk & Creatief Schrijven
  2 dagdelen een-op-eentraining | docenten: Evelyn Strube & Manou van de Zande
  € 600

  Over ons

  Schrijfplezier serieus nemen doen we zo:
  • Vriendelijke, kleine groepen
  • Jij en jouw lezer staan op nummer 1
  • Onze docenten schrijven en publiceren ook zelf
  • Cursussen in Rotterdam, bij KADE40 en bij organisaties op kantoor
  • Samenwerking met andere schrijf- en cultuurwalhalla's in Rotterdam en omgeving
  De Schrijfschool is het bedrijf van Manou van de Zande en Evelyn Strube.
  Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder een cursus bij ons hebt gevolgd of omdat je ons aardig vindt.

  Meer weten?

  Bekijk De Schrijfschool op deschrijfschool.com en op onze socials:
  facebook instagram 
  Email Marketing Powered by MailPoet