Weergaveproblemen? Open deze e-mail in je webbrowser.

De Schrijfschool

home

Voort

En, heb je geschreven deze zomer? Een good old ansichtkaart, (Polarsteps)reisdagboek, liefdesbrief?

Bij ons is het schrijven een beetje blijven steken en nu zijn we thuis en gaan we de boer op. Met onze eigenste Schrijfmarathon 010 op zondag 3 september, en daarvoor nog de Bergse Voorplas op: Poëzie Lagogo met een De Schrijfschool-bootje (gratis!), zondag 27 augustus. Plus tussendoor ook even een uitstapje naar Vlaardingen, naar het UITterras (zondag 20 augustus) met onze matties van kunstwalhalla KADE40.
Maar vooral die Marathon dus, en daarna een giga-trits cursussen voor schrijfliefhebbers als jij - om het kleinste grootse metier Schrijven verder te verkennen.

Memoires, romans, histoires
PS: Dikke pluim trouwens voor de wél-schrijvers deze zomer: de leden van De Kleine Club! Vijf schrijvers componeren, plotten en dialogeren vlijtig voort - op naar hun memoires, romans en histoires.

Hatsa!
Manou ⛵ Evelyn

  Inhoud

  • 👟 Schrijfmarathon #7 | zo 3 sep
  • 🎨 Creatief Schrijven | ma 4 sep
  • 👩🏻‍🦰 Carries Column College | di 19 sep
  • 👻 Schaamteloos Schrijven | wo 7 sep
  • 👪 Autobiografisch Schrijven | do 7 sep
  • 😂 Schrijven met Humor | di 12 sep
  • ☕ VrijMiSchrijfcafé | vr 29 sep
  • 🔮 Korte Verhalen Schrijven | wo 25 okt
  • 🎙️ Spoken Word Schrijven | do 2 nov
  • 🖇️ 1-op-1 Overtuigend Zakelijk Schrijven | wanneer jij wil
  • 🕺🏻 Agenda

  De Schrijfmarathon #7

  Schrijf je driedubbel blij voor €25

  Start je creatieve schrijfseizoen met de klassieker: Schrijfmarathon 010!
  Zondagmiddag 3 september, Leeszaal Rotterdam West

  Kom schrijfsnoepen, voorproeven, pen opporren: drie workshops voor maar 25 euro, bijvoorbeeld Autobiografisch Schrijven, Schrijven met Humor, Schaamteloos Schrijven, Zomerdichten en Creatief Schrijven.

  Tijdens de Schrijfmarathon verras je jezelf en leer je en passant onze superduper docenten kennen. Dat zijn onder meer en onder anderen:

  👩🏻‍🦰 Carrie Jansen
  🕵🏻 Heleen Schoone
  🎬 Edwin de Voigt
  🎙️ Tyler Koudijzer
  🦉 Daniel Dee
  🎓 Jan de Bas
  🐈 Manou van de Zande

  Marathon #7 is dit jaar weer in hartje Rotterdam, Leeszaal Rotterdam West. Van wie je precies les krijgt, hoor je op de dag zelf. Na afloop is er een borrel én een voorleesfeessie: draag jouw werk voor (als je wil)!

  Programma:
  Vanaf 13.30 uur: inloop
  14.00-14.45 uur: workshop 1
  15.15-16.00 uur: workshop 2
  16.30-17.15 uur: workshop 3
  Vanaf 17.30 uur: borrel en voorleesfees
  Prijs: € 25 > schrijfmarathon.com

  zo 4 sep
  Schrijfmarathon 010
  13.30 - 17.30 uur
  Leeszaal Rotterdam West, Rijnhoutplein 3 in Rotterdam (zijstraat Nieuwe Binnenweg)
  € 25

  Basiscursus Creatief Schrijven

  Schrijven voor Nieuwsgierigen

  Hup, na die marathon kan je gelijk doorknallen met onze klassieker: Schrijven voor Nieuwsgierigen, de basiscursus Creatief Schrijven. Wereldberoemd in héél Groot Rotterdam. Voor beginners, voor herstarters, voor lettervreters - voor jou.

  Wat leer je?
  👩🏻‍🎓 hoe je de baas wordt over je inspiratie - niks wachten op die muze;
  👩‍🏫 schrijftechnieken (her)kennen en toepassen;
  👨🏽‍🎓 kennis van genres die misschien wel op jouw lijf geschreven zijn.

  Wat schrijf je?
  Dat weet je pas als je het doet, maar in ieder geval zes stukken die er anders nooit geweest waren. Bijvoorbeeld een dialoog-met-een-ding, een taalverhaal, een schrijf-als-een-camera-scène, een ode, een stijloefening in drievoud, een gedicht ... Laat samen met je schrijfmakkers je pen alle hoeken van je schrift zien.

  De cursus is geschikt voor iedereen, dus zowel voor beginners als kilometerschrijvers.

  ma 4 sep
  Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
  6 avonden | docent: Manou van de Zande
  € 245

  Thuis bij Carrie

  Carries Column College

  Schuif jij op dinsdagavond 19 september aan bij Carrie?

  > Bij Carrie thuis (in het hart van de stad)
  > Max 7 cursisten

  Geef jij je mening graag een stoel of bank in plaats van 'm eronder te steken? Schrijf dan een column. En als je écht goede columns wil schrijven, neem dan les bij Carrie Jansen. De friste en vrijmoedigste stem van het AD!

  "In zeven avonden leer ik (columnist sinds 1984) je de basisprincipes voor het schrijven van een column. Onderwerpen als titel, begin- en eindzin, humor en emotie komen aan de orde. Elke week pakken we één onderwerp theoretisch aan, én je gaat natuurlijk zelf heel veel schrijven.
  En je zult merken: je columns worden dankzij alle tips en trucs pakkender, mooier en beter.
  Aan het eind van de cursus kunnen jullie op hoog niveau columns schrijven en heb ik er dus weer een aantal heel goede column-concurrenten bij."

  di 19 sep
  Carries Column College
  7 avonden | docent: Carrie Jansen
  € 285

  Meer?
  De laatste les bij Carrie is op di 7 nov. Wil je daarna meer met columns? Dan hop je gewoon door naar: Columns met Marcel Verreck, vanaf ma 13 nov. ONLINE, met 1 les in het echt (inclusief borrel).

  Schaamteloos Schrijven met Daniël Dee

  Tot hier en wél verder

  #ontdek #onderzoek #schrijf
  Schrijver, dichter, docent en voormalig stadsdichter Daniël Dee vraagt zich af: zijn we met z'n allen te gevoelig geworden? Mag je een personage nog wel alles laten doen of zeggen? Zijn er (te veel) grenzen aan jouw verzinlust?
  Heb je enige schrijfervaring en ben je niet bang voor de randen van je comfortzone, ontdek, onderzoek en schrijf dan vooral mee met Meester Dee.

  Voor wie?
  Schrijfervaring is dus handig - dit is een ideale cursus voor als je Schrijven voor Nieuwsgierigen of een andere schrijfcursus hebt gedaan en méér wil. Een licht peinzende dan wel filosofische inslag is ook welkom. En heb je een snufje relschopper in je? Kom maar door.

  Wat ga je doen?
  In Daniëls cursus staan drie rode lijnen gespannen:

  🚩 Aan de hand van concrete schrijfopdrachten ga je op zoek naar de randen van comfortzones. Van die van jou, je lezer, de maatschappij. En er misschien wel overheen. Want literatuur mag schuren. Is het tenslotte niet zo dat daar waar het pijn doet iets moois ontstaat?

  🚩 Behalve schrijven tijdens de les (en thuis) is er ruimte voor hardop denken. In een veilige setting uiteraard; what's said in De Schrijfschool, stays in De Schrijfschool.

  🚩 Heb jij al aan het begin of tijdens de cursus een idee voor een hoogstpersoonlijke tekst, dan krijgt die aandacht. Dat kan een kort verhaal zijn, een Spoken Word-tekst, een gedicht - wat je metier ook maar mag zijn. Meester Dee doet aan poëzie, proza en lichte provocaties - zijn feedback snijdt sowieso hout.

  wo 6 sep
  Tot hier en wél verder | Schaamteloos Schrijven
  6 avonden | docent: Daniël Dee
  € 245

  Schrijven over je Eigen met Heleen Schoone

  Levensverhalen schrijven

  "Waarom vertel je nooit over vroeger?"
  "Omdat je het nooit vraagt."

  Laat familieverhalen niet verloren gaan - en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!

  Schrijven over jezelf en de jouwen - eigenlijk doen alle schrijvers dat. Jij kunt het ook. Hoe dan? Waar in de zee van verhalen over jou en je naasten begin je? En hoe maak je er een goed verhaal van? Dat ontdek je in de cursus Schrijven over je Eigen van docent Heleen Schoone. Door inspirerende associatie- en schrijfoefeningen leer je hoe je de schatkist vol herinneringen kunt openbreken.

  Leg de verhalen vast, voor jezelf, voor je (klein)kinderen en misschien zelfs voor een groter publiek.

  do 7 sep
  Schrijven over je Eigen | Autobiografisch Schrijven
  6 avonden | docent: Heleen Schoone
  € 245

  Schrijven met Humor

  Serieus leuk les in grappen

  Ooit met een grap het ijs gebroken? Of juist erdoor gezakt?
  Precies. Je zit er maar zó naast. Want schrijven met humor is een serieuze zaak - en je kunt het leren. Stop spitsvondigheid in presentatie, blog en column, en pák dat podium, wín dat hart.

  Timing en dosering
  In vijf lessen leert docent Edwin de Voigt je om een goed verhaal-met-grap zorgvuldig op te bouwen. Wáár de grap staat in de tekst is van belang, net als het waarom van je humor - wat wil je teweeg brengen? Misschien is dat ontspanning tijdens een lange serieuze sessie, of de nuance in een debat, of je boodschap beter laten beklijven. Timing en dosering, daar draait het om.

  Edwin: "Ik ben een podiumdichter. Ik gebruik humor om de inhoud van mijn werk kracht bij te zetten. Dat noemen ze stand-up poetry, of, in beter Nederlands: woordkunst met schwung.
  Als creatief tekstschrijver heb ik gewerkt voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en een lange tijd op het stadhuis van Rotterdam. Ik weet dus hoe je op verschillende manieren een onderwerp onder de aandacht brengt. Opvallen met humor is daarvan de meest effectieve!"

  Di 12 sep
  Serieus Grappig | Schrijven met Humor
  5 avonden | Docent: Edwin de Voigt
  € 200

  Schrijfcafé Le Souterrain

  Bienvenue, willkommen & kom d'r bij: vrijdagmiddag 29 september, hup naar De Schrijfschool voor het enige echte VrijMiSchrijfcafé. Iedereen die van schrijven houdt of wat nieuws wil uitproberen is van harte welkom. Schrijfervaring niet nodig.

  Ga mee op café
  Naar een café ga je voor een borrel of een bakkie, voor gezelschap en een goed gesprek. Op schrijfcafé gaan is ook zoiets: je komt voor inspiratie, een goed verhaal en leuke mensen. Het gaat in Le Souterrain niet om waar de punten en komma's moeten staan, en het gaat ook niet over literatureluur. Gewoon lekker schrijven, op je eigen manier, in je eigen tempo.

  Alles mag
  Werken aan je eigen project bijvoorbeeld. Een brief schrijven aan een vriend(in) van vroeger. Of een dagboek beginnen.
  En kom je heerlijk blanco binnen, geeft schrijfjuf Manou je een opdracht of twee, hoeft niet. Alles mag, ook in spiegelbeeld of achterstevoren schrijven.

  Doe je mee? Très bien! Mail naar info@deschrijfschool.com.
  💸 Tientje entree: cash of Tikkie ter plekke.

  vr 29 september | 16.00 - 18.00 uur
  VrijMiSchrijfcafé | Met: Manou van de Zande
  € 10

  Volgend VrijMiSchrijfcafé: vr 27 okt

  Michiel Cox | Korte Verhalen Schrijven

  Leer het van een schrijver

  Schrijf deze herfst mee met auteur & Hele Goeie Docent Michiel Cox. Hij neemt het stokje over van collega Bianca Boer (ze kennen elkaar van hun uitgever, Contact ) en wij zijn reuze blij met onze nieuwe docent Korte Verhalen.

  Voor wie?
  Voor iedereen die:
  - een beetje schrijfervaring heeft
  - van verzinnen houdt;
  - van aanpoten weet.

  Tijdens de zes lessen leer je een zo compleet mogelijk Kort Verhaal - pak 'm beet tot 5.000 woorden - schrijven. Dus mét plot, mét personages, mét scenes, en met een einde dat lang nasiddert bij je lezer. Als dat is waar je verhaal om vraagt, natuurlijk, zo'n sidder-einde. Het kan ook een open einde zijn, of een cliffhanger, of ... Kom en schrijf je eigen Korte Verhaal.

  wo 25 okt
  Korte Verhalen Schrijven
  6 avonden | docent: Michiel Cox
  € 245

  Nieuw: Spoken Word Schrijven

  Met Tyler Koudijzer

  Start do 2 nov
  Lesdata: 2,16, 23, 30 nov, 14, 21 dec

  🎤 Schrijven voor het podium
  Dat leer je van spoken word-held Tyler Koudijzer. Tyler staat (als-ie niet schrijft) ergens op een podium. Als performer, als dichter, als docent. Want hij geeft al jaren les in wat hij het liefste doet. Tyler krijgt scholieren en mbo'ers aan 't schrijven en voordragen. Dus reken maar dat dat bij jou ook lukt! Je leeftijd en je wel/niet, veel/weinig schrijfervaring: neem het allemaal mee naar Tylers cursus.

  🎭
  Tekst in uitvoering

  In deze cursus schrijf je teksten die je zélf op het podium uitvoert. Spoken word, podiumpoëzie, voordracht - het komt allemaal aan bod. Met Tyler en je mede-cursisten ga je op zoek naar je eigen stem als schrijver én performer. Aan het einde van de cursus breng je een van je eigen teksten op de planken.

  do 2 nov
  Tekst in Uitvoering | Spoken Word Schrijven
  6 avonden | docent: Tyler Koudijzer
  € 245

  Overtuigend Zakelijk Schrijven | 1-op-1

  Eerste hulp bij schrijftwijfel

  Schrijven een makkie? Voor sommige werkschrijvers wel, maar voor anderen is het nog steeds ploeteren. Best logisch, want goed zakelijk schrijven is een vak apart. Daarom helpen we je graag op weg: persoonlijk en op basis van je eigen schrijfwerk. En wie weet betaalt je werkgever (mee) of helpt dit potje van het Rijk voor werkschrijvers in de culturele/creatieve hoek.

  Een-op-eentraining Lieve Lezer | Overtuigend Zakelijk Schrijven
  Twee dagdelen: 2 x 3,5 uur
  Trainers Evelyn Strube & Manou van de Zande
  € 550 excl. btw

  * Voor iedere werkschrijver die voortaan makkelijker en sneller de lezer wil bereiken en raken. Welke ochtenden en/of middagen kan jij? Vier schrijvers van Stichting Fenix, DAK Kinderopvang, Klaverblad Verzekeringen en MBO Lentiz gingen je vorig schrijfseizoen voor.

  Weet aan wie je wat wil schrijven
  Hoe schrijf je iets op, en hoe komt dat dan over bij de lezer? Volgens De Schrijfschool betekent goed zakelijk schrijven: weten wat je met de tekst wil bereiken, weten voor wie je schrijft en weten wat je zeggen wil. Dat is de kern van de training Overtuigend Zakelijk Schrijven.

  Na de training kan je:
  • Inzoomen op je lezerspubliek
  • Sneller to the point komen
  • Begrijpelijk, beeldend en uitnodigend schrijven
  • Je lezer de tekst intrekken
  • Originele invalshoeken verzinnen
  • Spelen met toon en stijl
  • Een band met je lezer smeden
  • Plezier hebben in je schrijfwerk
  Eigen werk
  Vooraf lever je een of twee stuks eigen werk in. Zo weten wij wat je in je mars hebt - en wat je er nog in wil krijgen.
  Tip: deze training is een uitgelezen kans om aan een lopend schrijfproject te werken.

  Checklist
  Na de training krijg je onze tips verzameld in de Checklist Overtuigend Zakelijk Schrijven.

  Meer info
  We geven je graag meer uitleg/prikken samen de data. Mail Manou van de Zande en Evelyn Strube: info@deschrijfschool.com.

  Agenda

  Tenzij we 't ergens anders doen, geven we les in Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A,
  Witte de Withkwartier, Rotterdam.

  zo 3 sep
  Schrijfmarathon #7
  | Bij Leeszaal Rotterdam West
  1 middag | 3 workshops door 3 schrijfdocenten & borrel met voorleesfeesje
  € 25


  ma 4 sep
  Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
  6 avonden | docent: Manou van de Zande
  € 245


  wo 6 sep
  Tot hier en wél verder | Schaamteloos schrijven
  6 avonden | docent: Daniël Dee
  € 245

  do 7 sep
  Schrijven over je Eigen | Autobiografisch Schrijven
  6 avonden | docent: Heleen Schoone
  € 245

  di 12 sep
  Serieus Grappig | Schrijven met Humor
  5 avonden | Docent: Edwin de Voigt
  € 200

  di 19 sep
  Carries Column College
  7 avonden | docent: Carrie Jansen
  € 285

  vr 29 sep
  VrijMiSchrijfcafé
  1 middag 16.00-18.00 | schrijfleidster: Manou van de Zande
  € 10

  wo 25 okt
  Korte Verhalen Schrijven
  6 avonden | docent: Michiel Cox
  € 245

  vr 27 okt
  VrijMiSchrijfcafé
  1 middag 16.00-18.00 | schrijfleidster: Manou van de Zande
  € 10

  do 2 nov
  Tekst in Uitvoering | Spoken Word Schrijven
  6 avonden | docent: Tyler Koudijzer
  € 245

  ma 13 nov
  Columns II met Marcel
  6 avonden ONLINE | docent: Marcel Verreck
  € 245

  di 21 nov
  Winterdichten
  3 avonden | docent: Jan de Bas
  € 100

  Stop met worstelen, mail of bel ons voor hulp:
  Lieve Lezer | Overtuigend Zakelijk & Creatief Schrijven
  2 dagdelen een-op-eentraining | docenten: Evelyn Strube & Manou van de Zande
  € 550

  Over ons

  Schrijfplezier serieus nemen doen we zo:
  • Vriendelijke, kleine groepen
  • Jij en jouw lezer staan op nummer 1
  • Onze docenten schrijven en publiceren ook zelf
  • Cursussen in Rotterdam, bij KADE40 en bij organisaties op kantoor
  • Samenwerking met andere schrijf- en cultuurwalhalla's in Rotterdam en omgeving
  De Schrijfschool is het bedrijf van Manou van de Zande en Evelyn Strube.
  Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder een cursus bij ons hebt gevolgd of omdat je ons aardig vindt.
  📷: Unsplash
  De Schrijfschool
  Foto Carrie: Sanne Donders
  Foto Tyler: Jalisa Oudenaarde

  Meer weten?

  Bekijk De Schrijfschool op deschrijfschool.com en op onze socials:
  facebook instagram 
  Email Marketing Powered by MailPoet