Weergaveproblemen? Open deze e-mail in je webbrowser.

De Schrijfschool

home

Eer & Geweten

Deugneuzen, braveriken en gutmenschen verzamelt u!
Schobbejakken, uitvreters en klaplopers, jullie ook!

Want we nodigen je uit om te schrijven over Eer & Geweten. Dat is toch een vét thema in Deze Gekke Tijden, of niet dan? Als opmaat naar het jaarlijkse Schrijfdorst Festival in KADE40 te Vlaardingen, houden wij weer een schrijfwedstrijd. We zien handenwrijvend de inzendingen tegemoet. Kom maar op!

Ander nieuws
👯‍♀️ | zo 27 nov:
Voorleesfees Luistert! bij Verhalenhuis Belvédère op de Kaap. #gratis

🥨 | vr 2 dec:
Try-out VrijMiSchrijfcafé, met of zonder opdracht - jij gaat aan de schrijf deze middag.

🎙️
| do 9 mrt:
Marco Martens geeft Tekst in Uitvoering!
In deze kakelverse cursus (6 avonden) schrijf je teksten die je zélf op het podium uitvoert. Meester Marco geeft je een divers palet aan genres uit de voordrachtskunst: spoken word, podiumpoëzie, comedy en kleinkunst.

Lekkers
En zoek je de schijnwerpers niet of minder, dan is er altijd nog ons knusse clubhuus. Het schrijfste souterrain van de stad, waar ook onze gouwe ouwe cursussen jou en je pen opschudden, bijmesten en aanwakkeren: zie onze Agenda vol winterlekkers.

Dit wordt o zo'n spannend en vlammend najaar!

🔥, Evelyn & Manou

PS: We herhalen ons economisch nieuws: dit jaar heeft De Schrijfschool géén inflatiecorrectie toegepast (= geen cursusprijsverhoging), maar in 2023 doen we het wel - naar eer en geweten: één schrijfavond gaat je 1 tot 1,5 euro meer kosten. Tip: eet ter compensatie thuis mínder en bij ons méér koekjes.

💶 En over centen gesproken: ben je een maker (zo heet dat tegenwoordig in cultuurland) met zin in onze stoomcursus journalistiek van 10 lessen die in januari start? Dan is dit potje van Het Rijk interessant! 2023 is het laatste jaar dat deze royale studiesubsidiepot bestaat.
DUVELSKOPPEN - dan-sealey-unsplash

Inhoud

 • Eer & Geweten: schrijfwedstrijd van Festival Schrijfdorst
 • NIEUW I: Schrijven voor het Podium met Marco Martens
 • NIEUW II: VrijMiSchrijfcafé
 • Schrijven voor Nieuwsgierigen
 • Voorleesfees Luistert! gratis voor schrijvers en luisteraars
 • Journalistiek Schrijven leren van vier profs
 • Raak mikken met Humor
 • Kort Verhaal, daar zit alles in
 • Columns met Marcel Verreck
 • Lieve Lezer, zakelijke teksten met schwung
 • Agenda
Schrijfdorst2022PosterVersion

Schrijfdorst: schrijfwedstrijd & festival

Eer & Geweten

Barry Marré van KADE40 in Vlaardingen: "Ja, gaan we het weer doen, Festival Schrijfdorst?" Jaaa, volgaarne. Dus hier zijn we weer met dé Schrijfwedstrijd voor een schoon of donkerder geweten, en met in april volgend jaar het Festival - de derde editie alweer.

Onderdeel van het festival is een schrijfwedstrijd met als thema Eer & Geweten. Vreet, wrikt of balanceert er een kort verhaal, poëzie of spoken word? Doe mee! Maximaal aantal woorden: 1000. Deadline is dinsdag 7 februari, 23.59 uur. Mail een kort verhaal, gedicht of spoken word-tekst: info@deschrijfschool.com. Hoofdprijs: je inzending in een bundel, voorlezen in de theaterzaal van KADE40 en een De Schrijfschool-schrijfcursus naar keuze.

Bundel
In het nieuwe jaar lees je meer over de jury (wie, wie?) en het festival. Wat nu al zeker is: de zeven beste inzendingen komen in een bundel. De juryvoorzitter (een Beroemde Schrijver!) maakt de winnaars bekend en presenteert de bundel tijdens Festival Schrijfdorst op zondag 16 april 2023.

💐 Na de uitreiking is het boek voor een schappelijke prijs te koop bij onder meer KADE40 De Winkel. De zeven winnaars mogen hun werk voorlezen in de Theaterzaal van KADE40, om daarna bij te komen op de festivalborrel.

Pak je pen en noteer
Deadline inzendingen voor schrijfwedstrijd Eer & Geweten: dinsdag 7 februari 2023
Festival Schrijfdorst, schrijfworkshops, voorleesfees en borrel voor een tientje: zondag 16 april 2023

🎨: poster in de maak door Sarah de Buck
Marco-Martens-foto van Colin-Hill

Nieuw: Marco Martens!

Tekst in Uitvoering

Met trots en tromgeroffel kondigen we een nieuwe cursus aan: Schrijven voor het Podium.
Leer dat van podiumtijger Marco Martens. Hij maakt voorstellingen (je kon hem zien op Oerol, De Parade, Lowlands) en schrijft boeken, blogs en spoken word. Én hij geeft les! Marco krijgt scholieren en mbo'ers aan 't schrijven en voordragen. Zeker weten dat het hem bij jou ook lukt.

🎭
Tekst in uitvoering

In deze cursus schrijf je teksten die je zélf op het podium uitvoert. Meester Marco geeft je een palet aan genres uit de voordrachtskunst:
 • spoken word
 • podiumpoëzie
 • comedy
 • kleinkunst
Je probeert diverse vormen uit, zoals voordragen, een sketch of een liedje. Let op: je schrijft géén theaterscript voor een toneelgezelschap; hoewel dat ook hartstikke tof is, zijn daar andere cursussen voor. Hier bij De Schrijfschool ga je met Marco en je mede-cursisten op zoek naar je eigen stem als schrijver én performer. Aan het einde van de cursus breng jij een van je eigen teksten op de planken (locatie volgt).

do 9 mrt
Tekst in Uitvoering | Schrijven voor het Podium
6 avonden | docent: Marco Martens
€ 245
giancarlo-duarte-RtHw0PWCLhw-unsplash

NIEUW: de probeer-uit

VrijMiSchrijfcafé

U vraagt, wij draaien. Op veler verzoek: een Schrijfcafé in ons schrijfsouterrain, hartje stad, de Eendrachtsstraat. Try-out op vrijdag 2 december. En als het bevalt, doen we het in 2023 bijvoorbeeld elke maand.

Wat is het VrijMiSchrijfcafé? Een namiddag schrijven met andere liefhebbers. Geen les dus, maar juf Manou geeft je een schrijfstarter als je wil, en dan maak je daar iets moois van. Je kunt ook je hoogstpersoonlijke eigen lopende schrijfzaken meenemen en twee uur lang kilometers maken. En heb je een duwtje nodig om een schrijfhobbel te tackelen? Juf laat haar handen graag wapperen.

Thee en koffie staan klaar, en als je zelf koekjes of andere happen meeneemt, krijg je sowieso een 10. Er is plek voor maximaal 9 cafégangers.

Vr 2 dec, 16.00-18.00 uur
VrijMiSchrijfcafé
16.00-18.00 | schrijfleidster: Manou van de Zande
€ 10
dominik-van-opdenbosch-UIL-unsplash

Schrijven voor Nieuwsgierigen: I & II

Los met je schrijflust

Haasje Repje - er zijn nog maar een paar plekken vrij aan onze cosy schrijftafel. De eerstvolgende cursussen Creatief Schrijven starten begin november. Die voor doorschrijvers op woensdag de 2e, die voor starters op dinsdag de 8e.

Vorige week nam ik afscheid van 'mijn' negen schrijvers die ik de afgelopen maanden les gaf. Voor de laatste lesavond had ik een - voor mij ook nagelnieuwe - speedcursus dichten in petto. De resultaten daarvan tikte ik, als een poëtische griffier, direct in. Zeer in mijn nopjes met het vermogen van mijn oogappels om elke ingeving direct in Een Werk(je) om te zetten, leukte ik het intikwerk de volgende dag op tot een allercharmantst bloemlezinkje. Lees maar even - dan wil je ook, wedden? 🎁

PS: poëzievrezers, wees niet bang - het grootste gedeelte van de cursus is meer verhálend. En vooral en bovenal vol verrassingen.

wo 2 nov
Nóg Nieuwsgieriger Schrijven | Voor Gevorderden
5 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 195


di 8 nov
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 235
Groepsfoto verhaalhuis 22

In Verhalenhuis Belvédère

Voorleesfees Luistert!

Het erefeest voor al onze cursisten en hun aanmoedigers: Luistert! Deze herfst voor de 2e maal op Katendrecht, en wel in Verhalenhuis Belvédère, op de 3e verdieping.

👏 Je bent van harte welkom om je stukje, column, gedicht of lied voor te dragen. Wij zijn een en al oor! Louter luisteren en klappen mag natuurlijk ook.

De toegang is gratis, de bar voor eigen rekening.

zo 27 nov
Voorleesfees Luistert!
1 middag, van 15.00 u tot borrel | Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht, Rotterdam
Gratis
All the pres men - Robert en Dustin

Journalistiek Schrijven

10 lessen, 4 profs

Een journalist is een alleskunner. Een taalbeheerser. Een nieuwsjager. Een graver.
En een snelle schrijver - want we willen het nú weten.
Journalistiek is een ambacht. Als jij kan typen en deadlines lekker vindt, kun je het leren.

Wat? Wie? Waar?
Een journalistiek verhaal staat in het teken van Wie, Wat, Waar, Waarom en Wanneer. En Hoe.
Aan zo'n stuk is niks verzonnen: je doet research en interviews, je gaat zelf kijken en luisteren - dat heet nieuwsgaring. Een actievere vorm van schrijven is er niet.

Fundament
Bouw in 10 lessen je journalistieke fundament. Je 4 docenten zijn allemaal door de journalistieke wol geverfd en we staan te trappelen om onze kennis en kunde met je te delen.

De cursus bestaat uit 4 delen:
🗞️ De basis: nieuwsbericht, hoor en wederhoor, objectiviteit - 3 lessen
🔎 Verdieping: achtergrondartikel, reportage, interview - 3 lessen
📣 Columns: actualiteit & mening - 2 lessen
📰 Recensies: oordelen & onderbouwen - 2 lessen

> In hartje R'dam, redactielokaal Studio Eendracht
> Minimaal 6 cursisten, maximaal 9

ma 16 jan 2023
Journalistiek Schrijven
10 avonden | 4 docenten: Mario van Vliet, Manou van de Zande, Marcel Verreck, Anne van den Dool
€ 435

📷: een still uit All the President's Men (1976), de klassieker aller journalistenfilms.
Daarom, en ook vanwege onze bakvis-crush op Robert Redford (sorry, Dustin).
chris-curry-manneke pis-unsplash

Schrijven met Humor

Serieus goed mikken

Met een grap breek je ijs, met een kwinkslag win je een hart, met spitsvondigheid pak je iemand in. Tenminste, dat kán. Als je het goed doet. 🍌

Schrijven met humor is een serieuze zaak. Wáár de grap staat in de tekst is van belang, net als het waarom van je humor - wat wil je teweeg brengen? Misschien is dat ontspanning tijdens een lange serieuze sessie, of de nuance in een debat, of je boodschap beter laten beklijven. Timing en dosering, daar draait het allemaal om.

🎭 In 5 lessen leert docent Edwin de Voigt je om een goed verhaal-met-grap zorgvuldig op te bouwen. Hij leert je hoe je humor serieus neemt, zodat je hem kunt gebruiken om je lezers of je publiek te laten voelen wat JIJ wil.

Edwin: "Ik ben een podiumdichter. Ik gebruik humor om de inhoud van mijn werk kracht bij te zetten. Dat noemen ze stand-up poetry, of, in beter Nederlands: woordkunst met schwung.
Als creatief tekstschrijver heb ik gewerkt voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en een lange tijd op het stadhuis van Rotterdam. Ik weet dus hoe je op verschillende manieren een onderwerp onder de aandacht brengt. Opvallen met humor is daarvan de meest effectieve!"

> Minimaal 6 cursisten, maximaal 8

di 17 jan 2023
Serieus Grappig | schrijven met humor
5 avonden | docent: Edwin de Voigt
€ 200
ugo-mendes-donelli-verhaaldobbelsteen-unsplash

Korte Verhalen

Spanningsboog bouwen

Januari: de beste tijd om een al lang sudderend plan uit te voeren. Op schrijfcursus. Bij de beste KorteVerhalenSchrijfdocent die er bestaat: Bianca Boer. GRIJP DIE KANS. Want ze houdt het ná deze cursus even voor gezien met lesgeven - Bianca's oeuvre wil namelijk uitdijen en daar gaat ze zich vol op storten. 📚

Wie kan meedoen? Iedereen die:
- enige schrijfervaring heeft;
- van verzinnen houdt;
- van aanpoten weet.

Tijdens de zes lessen leer je een zo compleet mogelijk Kort Verhaal - pak 'm beet tot 5.000 woorden - schrijven. Dus mét plot, mét personages, mét scenes, en met een einde dat lang nasiddert bij je lezer. Als dat is waar je verhaal om vraagt, natuurlijk, zo'n sidder-einde. Het kan ook een open einde zijn, of een cliffhanger, of ... Kom het ontdekken en schrijf je eigen Korte Verhaal.

👩🏼‍🏫 Je docent Bianca presenteerde onlangs haar tweede dichtbundel: 'Vaste Grond'. Daarvoor schreef ze de roman 'Draaidagen' (Atlas Contact, 2019). In 2010 verscheen de dichtbundel 'Vliegen en andere vogels', en in 2007 debuteerde ze met de Korteverhalenbundel 'Troost en de geur van koffie'.

do 19 jan 2023
Korte Verhalen Schrijven
6 avonden | docent: Bianca Boer
€ 245
Marcel Verreck portretfoto

Cursus Columns

Met Marcel Verreck

Schrijf de beste columns met maestro Marcel Verreck. Als je 'm nog niet kent, zijn dit je zoekwoorden: Spijkers met Koppen; cabaret en zingen met Paul Pleijsier; Nieuwe Revu; Metro en Den Haag Centraal. Want ja, hij is import, dat dan weer wel.

In zijn cursus deelt Marcel de kneepjes van het vak met jou. Aan de slag - niet ellenlang theoretisch lullen (wel een sappige anekdote hier en daar). Met bijzondere aandacht voor zaken als brainstormen, onderwerpkeuze, humor als wapen, argumentatie, de eerste zin en de laatste zin (en de zinnen ertussen), stijlvol beledigen, actualiteit als inspiratiebron en, niet de minste, de balans tussen hart en hoofd. Plus: hoe draag je je column zo goed mogelijk voor?

Online en 1x in het echt
De cursus is hybride: een van de lessen is live, in hartje Rotterdam. Wanneer de live-les is, spreken jullie samen af. De andere 5 lessen zijn online, via ons digitale klaslokaal in Whereby.

ma 16 jan 2023
Columns Schrijven
6 avonden | docent: Marcel Verreck
€ 245
Foto werkwoordsvolgorde

Schrijfcoaching 1-op-1

Zakelijk Schrijven - en dan leuk

Nieuwsbrief, persbericht, rapport, flyer, blog, speech, sollicitatiebrief, verslag, e-mail, nieuwsbericht en posts voor de socials. Je boodschap kan duidelijker, scherper én met sjeu. Laat ons twee dagdelen je oren wassen en je bent weer totaal bij. Je krijgt oefeningen, lieve doch rake feedback en praktische handvatten (tja duh, wat moet je met ónpraktische). Voortaan schrijf je met meer structuur en durf; scheelt je uren gepuzzel en gepeins.

Na de coachdag kun je alles beter:
- Inzoomen op je lezerspubliek
- Sneller tot de kern komen
- Begrijpelijk, beeldend en uitnodigend schrijven
- Je lezer de tekst intrekken
- Spelen met toon en stijl

Je voorgangers
Andere werkschrijvers gingen je al voor: medewerkers bij Platform31, Veilig Verkeer Nederland, Od205, EuroCollege, Goudappel, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, , Bibliotheek Oostland, gemeente Rotterdam, Facilicom, TU Delft, Spar, Erasmus Universiteit, PSR Pharma Resource, Pong, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Synchroon, Albeda, Uitgeverij Rendement, LSA Bewoners, Opzoomer Mee, Erasmus Universiteit, Bureau Graswortel, Avag, Facilicom, KCR en Assistant2.

Bel ons voor spijkers met koppen.
€ 495 excl btw voor 2 dagdelen
mei 2022 Bord op stoep
📸: welkom in ons clubhuus

Dit zijn wij

Schrijfplezier serieus nemen doen we met onze Schrijf van 5:
 • Vriendelijke, kleine groepen
 • Jij en jouw lezer staan op nummer 1
 • Onze docenten schrijven en publiceren ook zelf
 • Cursussen online en in Rotterdam, bij KADE40 en bij organisaties op kantoor
 • Samenwerking met andere schrijf- en cultuurwalhalla's in Rotterdam en omgeving

Agenda

Tenzij we 't ergens anders doen, geven we les in Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A,
Witte de Withkwartier, Rotterdam.

wo 2 nov
Nóg Nieuwsgieriger Schrijven | Voor Gevorderden
5 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 195

di 8 nov
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 235


zo 27 nov
Voorleesfees Luistert!
1 middag | Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht, Rotterdam
Gratis

vr 2 dec
Try-out VrijMiSchrijfcafé
1 namiddag | schrijfleidster: Manou van de Zande
€ 10

ma 16 jan 2023
Journalistiek Schrijven
10 avonden | 4 docenten: Mario van Vliet, Manou van de Zande, Marcel Verreck, Anne van den Dool
€ 435

ma 16 jan
Columns Schrijven | Marcel Verreck
6 avonden - 1 live, 5 online | docent: Marcel Verreck
€ 245

di 17 jan
Serieus Grappig | Schrijven met Humor
5 avonden | docent: Edwin de Voigt
€ 200

wo 18 jan
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 245


do 19 jan 2023
Korte Verhalen Schrijven
6 avonden | docent: Bianca Boer
€ 245

do 9 mrt
Tekst in Uitvoering | Schrijven voor het Podium
6 avonden | docent: Marco Martens
€ 245

Verder op de voorjaarsplanning - lesdata volgen:
Schrijven over je Eigen | Autobiografisch Schrijven
6 avonden | docent: Heleen Schoone

Aforismen & Oneliners | Kort & Krachtig Schrijven
3 avonden | docent: Jan de Bas

zo 16 apr
Festival Schrijfdorst | in KADE40
1 middag | schrijfworkshops, prijsuitreiking schrijfwedstrijd Eer & Geweten, voorleesfees en borrel
Onze tas aan gele stoel - liggend

Over ons

De Schrijfschool neemt schrijfplezier serieus. Creatief schrijven, verhalen verzinnen, zakelijk tekstwerk – in groepen en incompany, in Rotterdam en daarbuiten. De Schrijfschool is het bedrijf van Manou van de Zande en Evelyn Strube.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder een cursus bij ons hebt gevolgd of omdat je ons aardig vindt.
📸: De Schrijfschool, Unsplash

Meer weten?

Bekijk De Schrijfschool op deschrijfschool.com en op onze socials:
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet