di 07jun2022

3 online avonden | docent: Jan de Bas

ONLINE

€ 95

 

>  Dinsdag 7, 14, 21 jun 2022

>  Docent: Jan de Bas

>  Drie dinsdagavonden, van 19.30 tot 21.30 uur

 

>  Stoomcursus Korte Gedichten

Drie avonden gedichten lezen, luisteren en bovenal zelf schrijven: aan de slag met korte gedichten! Maximaal zeven regels. En je weet 't: hoe korter het wezen mag, hoe drukker je goudschaaltje het heeft. Elk woord moet raak zijn.

Korte gedichten heb je in alle soorten: haiku's, tanka's, kwatrijntjes, rondeeltjes en ik-maak-het-zelf-wel-uitjes. Hoe schrijf je zo’n gedicht? Wat is extra belangrijk bij korte gedichten? Hoe open en sluit je een gedicht?

> Sluiertipjes

Wat je in de vingers krijgt, is bijvoorbeeld de haiku. De haiku, een klassieke Japanse dichtvorm, bestaat uit 3 regels en 17 lettergrepen. Het onderwerp van dit soort gedichten is de natuur. Docent Jan bedacht daarop de variant 'maiku': een maatschappijgerichte haiku.

Misschien word je fan van het kwatrijn: een vierregelige dicht. Dat kun je schrijven in een rijmschema (AABB, ABBA, ABAB) of zonder eindrijm. Het gaat in het kwatrijn om ritme en regelmaat.

En je leert mini-rondelen schrijven: de korte variant van het klassieke rondeel. Het klassieke rondeel bestaat uit acht regels, waarvan er een aantal hetzelfde zijn. Het mini-rondeel telt vijf regels. Het is zowel bij het maxi- als het mini-rondeel de kunst om dezelfde regel telkens een nét iets andere betekenis te geven.

> Voor wie?

Hou je van dichten, hou je van puzzelen en passen en meten? Dan zijn deze 3 dichtlessen voor jou! Enige schrijfervaring is handig, maar niet per se noodzakelijk.

>  € 95,-
> Minimaal 6, max 10 cursisten

Aanmelden en betalen