di 23nov2021

5 avonden | docent: Jan de Bas

Online leslokaal De Schrijfschool

€ 195

 

>  Dinsdag 23, 30 nov, 7, 14, 21 dec

>  Docent: Jan de Bas

>  Vijf dinsdagavonden, ONLINE, van 19.30 tot 21.30 uur

 

>  Korte Gedichten Schrijven

Vijf avonden gedichten lezen, luisteren en vooral zelf schrijven: aan de slag met korte gedichten! Maximaal zeven regels. En je weet 't: hoe korter het wezen mag, hoe drukker je goudschaaltje het heeft. Elk woord gaat raak zijn.

Korte gedichten heb je in alle soorten: haiku's, tanka's, kwatrijntjes, rondeeltjes en ik-maak-het-zelf-wel-uitjes. Hoe schrijf je zo’n gedicht? Wat is extra belangrijk bij korte gedichten? Hoe open en sluit je een gedicht?

> Sluiertipjes

Wat je in de vingers krijgt, is bijvoorbeeld de haiku. De haiku, een klassieke Japanse dichtvorm, bestaat uit 3 regels en 17 lettergrepen. Het onderwerp van dit soort gedichten is de natuur. Docent Jan bedacht daarop de variant 'maiku': een maatschappijgerichte haiku.

Misschien word je fan van het kwatrijn: een vierregelige dicht. Dat kun je schrijven in een rijmschema (AABB, ABBA, ABAB) of zonder eindrijm. Het gaat in het kwatrijn om ritme en regelmaat.

En je leert mini-rondelen schrijven: de korte variant van het klassieke rondeel. Het klassieke rondeel bestaat uit acht regels, waarvan er een aantal hetzelfde zijn. Het mini-rondeel telt vijf regels. Het is zowel bij het maxi- als het mini-rondeel de kunst om dezelfde regel telkens een nét iets andere betekenis te geven.

> Voor wie?

Hou je van dichten, hou je van puzzelen en passen en meten? Dan zijn deze 5 dichtlessen voor jou! Enige schrijfervaring is handig, maar niet per se noodzakelijk.

>  Deze cursus is online, via Zoom.

>  € 195,-

Aanmelden en betalen