di 20okt2020

6 avonden | docent: Jan de Bas

Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A (Witte de With-kwartier) R'dam

€ 225

 

Dinsdag 20 en 27 okt, 10 en 24 nov, 8 dec en 4 jan

> Docent: Jan de Bas

Zes dinsdagavonden, van 19.30 tot 21.30 uur

Wat is een essay?
Over zo'n vraag kun je een lang essay schrijven. Iets korter door de bocht: een essay is een uitwaaierend antwoord op een vraag die je niet alleen met ja of nee of met A of B kunt beantwoorden. 'Kan ik de wereld redden?' bijvoorbeeld. Of iets als: 'Wat is de aantrekkingskracht van een opgeruimde tafel / een rommelig bureau?' En dat uitwaaierende antwoord is hoogst persoonlijk. En zó elegant opgeschreven dat wij het graag lezen.

> Wat gaan we doen?
In de cursus Rondscharrelen in de Ziel* | Essays schrijven maak je kennis met drie soorten essays: het beschouwende, het betogende en het verhalende. Je leert welke overeenkomsten deze essays hebben en welke verschillen. Je probeert uit welk type essay jou het beste ligt. Daarbij zoek - en vínd - je antwoorden op de volgende vragen:

  • Wil ik vooral feitelijk schrijven?
  • Houd ik van een strak beargumenteerd betoog?
  • Vind ik het prettig om met beeldspraak en dialogen te schrijven?
  • Wil ik reageren op de actualiteit?
  • Gebruik ik het essay vooral om mijn levensvisie onder woorden te brengen?

Je maakt kennis met de belangrijkste technieken van essay schrijven: eerst door ze te ontdekken, daarna door ze zelf toe te passen. Daarbij maken we gebruik van voorbeelden van bekende Nederlandse essayisten, zoals Joost Zwagerman, Marja Pruis en Willem Jan Otten. We schrijven zowel korte als lange essays. Afhankelijk van de groepsgrootte proberen we alle stukken te bespreken.

> Eendrachtsstraat 145A, Witte de Withkwartier, Rotterdam

> € 225,-, inclusief lesmateriaal en thee/koffie

> Anderhalvemeterles: minimaal 5 personen, maximaal 6

* Onze cursustitel, 'Rondscharrelen in de ziel' is met het grootste respect gepikt uit een artikel (Trouw, 2012) van filosoof Ger Groot over de vader van het essay: Michel Montaigne.

Aanmelden en betalen