ma 09sep2024

1 ochtend | docent: Pieter Jouke

Op je werk (incompany) of gezellig bij de Schrijfschool

Mail of bel voor ons opbeurende voorstel

 

Schrijven met Humor | Masterclass met Pieter Jouke

1 dagdeel van 3 uur, inclusief rek- en strekpauze
Voor 8 - 12 schrijvers (collega's, buurtgenoten, familieleden, vrienden, vijanden)
Op jullie werk (incompany) of gezellig bij De Schrijfschool, Eendrachtsstraat 145A in hartje Rotterdam

 

Pieter Jouke is je meester.
Pieter Jouke is eerst en vooral taalliefhebber. Als comedian een getalenteerd taalgrappenmaker, maar vooral gefascineerd door de romantiek van taal, en de enorme kracht van taal als overbrenger van gevoel.

 

Vrijwel iedereen die deze masterclass doet, heeft al iets met humor.
Heel goed, want humor is een sterk gereedschap. Het geeft macht, verbinding, duidelijkheid en verzachting. Maar: het ligt ook héél gevoelig.

Pieter Jouke: “Humor gebruiken brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. In deze masterclass onderzoeken we alle onderdelen van en rondom humor, en zetten ze actief in. Je leert hoe je relatief eenvoudig een verhaal op een originele manier doorspekt met humor – op een manier die gepast is voor de situatie. Redenaars, cabaretiers en speechschrijvers: allemaal hebben ze geleerd aan te voelen welke humor-elementen ze wel en niet kunnen gebruiken in verschillende situaties. En hoe je ze vanuit niets tevoorschijn kan schrijven. Het gaat erom geloofwaardigheid, kwetsbaarheid en schoonheid te laten zien. En natuurlijk moet je grap inhoudelijk kloppen. Zo word je als masterclasser een grappendokter. Je onderzoekt een grap en indien nodig maak je hem beter. Niets geeft zoveel zelfvertrouwen als mensen laten lachen, en dan ook nog snappen waaróm ze lachen.”

Pieter Jouke (1973, Kampen), aangenaam. Vader dominee, moeder lerares Nederlands. Na zijn studie Arbeid- en Organisatiepsychologie bracht hij het tot onder meer hoofd P&O.
In 2000 stond hij voor het eerst op het podium. Dat beviel zowel Pieter als het publiek – een paar jaar later stortte hij zich volledig op zijn comedycarrière.
Hij maakte avondvullende cabaretprogramma's en schreef veel voor radio, tv en collega-cabaretiers. Samen met Arjen Lubach en Edo Schoonbeek richtte hij Buro Renkema op, wat hem een plaats in de Comedycanon van de Volkskrant opleverde.
Pieter schreef vier boeken, rende tien marathons, leerde de krijgskunst Krav Maga en verscheen regelmatig op televisie in onder meer Koppensnellers, CQC, Staat van Verwarring en Padoem Patsss.
Wat doet-ie nog meer? Cabaretiers en comedians begeleiden, geeft masterclasses, is dagvoorzitter, leidt debatten, schrijft columns en geeft presentaties. Maar eerst en vooral geeft hij zich totaal: in zijn zevende avondvullende voorstelling ‘Sluikstort’, én tijdens zijn workshops en masterclasses – aan jou.

Mail of bel Evelyn, ze maakt een belafspraak en zet je humorvolle idee graag om in een concreet voorstel: evelyn@deschrijfschool.com.