wo 06sep2023

6 avonden | docent: Daniël Dee

Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A, R'dam

€ 245

 

Woensdag 6 sep t/m 11 okt

> Docent: Daniël Dee

> 6 avonden, 19.30 - 21.30

> Lesdata: 6, 13, 20, 27 sep, 4, 11 okt


📛 Schrijven op de grens
Wie het nieuws volgt zou zowat geloven dat de literatuur zwaar onder vuur ligt. Sensitivity readers die stereotyperingen en beledigende passages aanpassen in het werk van Roald Dahl. De homofobe en racistische passages in het werk van 007-auteur Ian Fleming. En met als voorlopig dieptepunt de aantijgingen dat kinderboekenschrijver Pim Lammers pedofilie zou verheerlijken.

Wat mag je nog schrijven tegenwoordig? Nou, alles, zijn wij van De Schrijfschool geneigd als eerste te zeggen. Want een schrijver die zichzelf censureert kan niet de bedoeling zijn. Toch? Nou... je wil wél gelezen worden natuurlijk, dus een beetje woordjes wegen is geen slecht idee. Maar met alleen maar lezertje pleasen krijg je teksten zonder kraak noch smaak.

Grenzen aan fictie?
Schrijver en (voormalig stads-)dichter Daniël Dee vraagt zich af: zijn we met z'n allen te gevoelig geworden? En nog belangrijker: zijn er grenzen aan fictie? Waar ligt maatschappelijk de scheidslijn en waar trek je hem persoonlijk? Mag je een personage nog wel alles laten doen of zeggen? Wanneer is het provocerend en wanneer wordt het beledigend?

Wat wel, wat niet 🎭
In Daniëls cursus gaan we aan de hand van concrete schrijfopdrachten op zoek naar die grenzen. En er misschien wel overheen. Want literatuur mag schuren. Is het tenslotte niet zo dat daar waar het pijn doet iets moois ontstaat?
Behalve schrijven tijdens de les is het vast ook discussiëren geblazen. In een veilige setting uiteraard; what's said in De Schrijfschool, stays in De Schrijfschool.

Voor wie?

Een beetje schrijfervaring is handig - dit is bijvoorbeeld een ideale cursus voor degenen die Schrijven voor Nieuwsgierigen of een andere schrijfcursus hebben gedaan en méér willen. Een licht peinzende dan wel filosofische inslag is ook welkom. En heb je een snufje relschopper in je? Kom maar door hoor!

Without deviation from the norm, progress is not possible

― Frank Zappa> € 245,- incl. btw, lesmateriaal en thee/koffie/koekies

> Minimaal 6 personen, maximaal 10

🔖 Koop hier je ticket