Weergaveproblemen? Open deze e-mail in je webbrowser.

De Schrijfschool

home

Retteketet hier schalt de loftrompet!

Op een podium staan? Sommige van onze docenten doen niets liever - kom maar hier met die limelights - , sommige vinden een piepklein zaaltje eigenlijk al te groot.

Wij hijsen ze bij deze, in deze wispelturige decembermaand die toch al ból staat van emoties, allemáál op ons podium!

🥁 Tijd voorrr.... het enige echte LoftrompetAlfabet!

A = voor Anne
B = voor Bianca
E = voor Edwin en Evelyn
H = voor Heleen
J = voor Jan
M = voor Marcel, Marco, Mario en Manou

Lees hoe goed, vakkundig, slim en een beetje gek onze keien van docenten zijn, en met wat voor moois ze jouw pen in 2023 gaan verblijden.

📣 The floor is yours!

Onze liefste drieste nieuwjaarswensen,

Evelyn & Manou 🫂

PS: Zin om te schrijven deze kerstvakantie? Deadline is dinsdag 7 februari, 23.59 uur. Schrijf max 1.000 woorden voor onze Schrijfdorst-schrijfwedstrijd met thema Eer & Geweten. Mail je kortverhaal, gedicht of spoken word-tekst naar info@deschrijfschool.com. Hoofdprijs: je inzending in een bundel, voorlezen in de theaterzaal van KADE40 en een De Schrijfschool-schrijfcursus naar keuze.
rob-laughter-GORDIJNEN STAGE-unsplash

Inhoud

 • De A van Anne van den Dool | Journalistiek!
 • De B van Bianca Boer | Korte Verhalen!
 • De E van Edwin de Voigt | Schrijven met Humor!
 • De E van Evelyn Strube | Lief voor je Lezer!
 • De H van Heleen Schoone | Schrijven over je Eigen!
 • De J van Jan de Bas | Dichten in 't Park!
 • De M van Marcel Verreck | Columns!
 • De M van Marco Martens | Tekst in Uitvoering!
 • De M van Manou van de Zande | Creatief Schrijven!
 • Weer de A | Agenda!
* Het uitroepteken
aneta-pawlik-De A-unsplash

Anne van den Dool

Recenseren kun je van haar leren

Anne is een alleskunner: journalist, dichter, schrijver. En een spin-off dáárvan is: recenseren. Op warme wijze toch harde noten kunnen kraken over de kwaliteit van een boek/fim/voorstelling, dat is de kunst. En die beheerst Anne.

Ze stond op onze docentenborrel eerder dit jaar hartstochtelijk met Bianca (zij komt straks, bij de B) verrukt te zijn over de vreugden van witregels en bladspiegels. Anne: "Ik weet het nu echt! Ik ben éérst dichter en dan schrijver." Toen was 'Wij zijn uitgeweken', haar eerste dichtbundel, volop in de maak. En die bundel is prachtig geworden - natuurlijk! Een fragment:

Volwassen worden, dat zit hem in het
achterstevoren kunnen opzeggen van het alfabet,
in beginnen te horen dat kwetsen een onomatopee is,
in tot ziens zeggen en weten dat je liegt.

Anne, poet first, journalist always: we zien je weer als recensent-juf bij ons!

Journalist
Over journalist geschreven: een van Annes collega's is Mario van Vliet (we zijn de baas over ons alfabet, dus even hier zomaar alvast de M!). Hij opent onze 10-delige cursus Journalistiek Schrijven altijd met dé basis, drie lessen stevig nieuwsfundament. Mario kreeg voor zijn Journalistiek-lessen een vet compliment van Esther, pépperepéép:

Ik vond Mario fantastisch! Hij gaf duidelijk les en wist onze ervaring en achtergrond te betrekken bij de lessen. Gaf levendig uitleg. Praktische voorbeelden. Veel geleerd. Met humor.

ma 16 jan 2023
Journalistiek Schrijven
10 avonden | 4 docenten: Mario van Vliet, Manou van de Zande, Marcel Verreck, Anne van den Dool
€ 435

💶 Ben je een maker (zo heet dat tegenwoordig in cultuurland) met zin in onze stoomcursus journalistiek van 10 lessen? Dan is dit potje van Het Rijk interessant! 2023 is het laatste jaar dat deze royale studiesubsidiepot bestaat.
dan-gold-de B-unsplash

Bianca Boer

Stopt warmte in jouw Korte Verhaal

Bianca is de tofste Korte Verhalen-docent van Rotterdam. We zijn er groos op dat ze bij ons lesgeeft, en snappen ook dat ze dat voorlopig voor het laatst doet 🥲 - er moet ook gedacht, gedicht en geschreven kunnen worden. En gebreid, ook dat. Volgens Bianca is een breiwerk de ultieme ontstresser.

Afgelopen nazomer waren we bij de presentatie van haar tweede dichtbundel: 'Vaste Grond', in de wonderschone verborgen tuin achter boekhandel Van Gennep. Het weer was prachtig, net als het gezelschap. En wat nou zo groothartig is aan Bianca: ze had ándere dichters uitgenodigd om een eigen mijn-moeder-is-er-niet-meergedicht voor te dragen. Dat maakte de middag voor iedereen met en zonder moeder extra onvergetelijk.

❤️‍🔥 Wij zeggen: Bianca for stadsdichter!

Fun fact: Bianca heeft dreads. Mensen denken daar dingen bij. En dus, tot haar eigen milde verbazing, nemen ze bijvoorbeeld aan dat ze vega(n) is. "Terwijl ik dus echt geen nee zeg tegen een lekker sudderlapje, hoor." En dat vertelt ze dan zoals alleen zij dat kan.


do 19 jan 2023
Korte Verhalen Schrijven
6 avonden | docent: Bianca Boer
€ 245
zuzanna-adamczyk-nog een E-unsplash

Edwin de Voigt

Humor neme men ernstig

Edwin, de man met de pet, is een podium- en projectbeest. Overal waar hij de poëzie luider en zichtbaarder kan maken, is Edwin van de partij. Laat hem je in de boot nemen tijdens Poëzie Lagogo op de Bergse Plas. Of hef een glas met 'm tijdens Noorderdicht. Wel bier hè, want met wijn moet je niet bij Edwin zijn.

Geboren Brabander Edwin gebruik humor om zijn (en jouw) werk kracht bij te zetten. Dat betekent dat je een vét serieuze boom met hem kunt opzetten over hoe dat nou werkt, grappen in teksten. En over hoe snel je het ook verkloten kunt - voor je 't weet ben je té leuk aan het doen.
Ook jofel aan deze gast: hij kan scholieren aan. Echt. Ik (Manou) heb ooit samen les met hem gegeven aan een kluwen havo-leerlingen, wel 50 van die eigenheimers bij elkaar. Ik kreeg ze aan het schrijven, maar hij kreeg ze én stil én aan het voordragen!
Pet af. Ik dan. Edwin niet, never.


di 17 jan 2023
Serieus Grappig | schrijven met humor
5 avonden | docent: Edwin de Voigt
€ 200
greg-rosenke-de E-unsplash

Evelyn Strube

Wees lief voor je lezer

Brak ze vroeger liever haar been dan dat ze lesgaf, inmiddels geeft Evelyn sinds 2010 cursussen en bedrijfstrainingen Zakelijk Schrijven. Denk aan het aanscherpen van teksten voor websites, rapporten, socials, brochures, uitnodigingen, blogs en brieven. Ze plaatst je lezer op een sokkel, is fan van de uitspraak 'Een zakelijke brief is eigenlijk een liefdesbrief' van Martijn Jacobs (communicatiebureau Loo van Eck). Want lief zijn voor je lezer betekent: rake teksten door heldere en beeldende taal met schwung.

Dit zijn onder meer de veren die haar het zitten ongemakkelijk maken:

Training bij Assistant2 in Den Haag - sterkste punten van de dag:
Alles van begin tot eind, luchtige cursus met een fijne docent. Duidelijke communicatie: cijfer 10
De professionele en ervaren docent: 10
Samen de stof bekijken en behandelen. Misschien soms iets minder in detail: 8
Goed voorbereid, kennis was aanwezig om over te dragen. Leuke, leerzame wijze: 9
De groepsgrootte en saamhorigheid: 9

In 2022 gaven Evelyn en haar sidekicks Manou, Mario en Peter Hijma les bij bijvoorbeeld:
Zorgverzekeraar DSW, Platform31, Barth Groep, Veilig Verkeer Nederland, EuroCollege, Stichting Prenatale Screening Zuidwest Nederland, TU Delft, Albeda, Opzoomer Mee en Assistant2.

> € 495 excl btw voor 2 dagdelen een-op-eentraining
> Met een groep aan de schrijf op het werk? Bel ons voor spijkers met koppen
mediocre-studio-de H-unsplash

Heleen Schoone

Haal vroeger tevoorschijn

Heleen: zonder haar leven we maar half. Want je kan nog zo hard en struikelend over je eigen haast vooruit leven en schrijven, zonder je eigen achteruit bak je daar weinig van. Kijk 's goed achterom - samen met Heleen. Ja, soms komt daar een snotlapje aan te pas. Laat ze maar even lopen. Maar niet te lang, want juf Heleen is ferm: terug naar de kern.

Een van haar recente cursisten, Maria, zei het treffend:
Ik heb de cursus zeer waardevol gevonden. Ik ging erin met het idee om vooral over mijn oma te schrijven, maar kwam tot de ontdekking dat ik zelf eigenlijk ook genoeg te vertellen heb, en dat mijn verhaal verweven is met die van mijn oma.
Ik vond jou een fijne docent, je zorgde voor een goede sfeer en voor een goede focus. Prettig dat je gesprekken die te ver afdwaalden terug leidde naar het onderwerp.
Je feedback op mijn verhalen vond ik ook waardevol, die heeft mij verder geholpen.
Ik kan niet echt bedenken wat anders zou kunnen. Misschien meer lessen dan de vijf 😄.

lente 2023 (data volgen)
Schrijven over je Eigen | Autobiografisch Schrijven
5 of 6 avonden en/of ochtenden | docent: Heleen Schoone
zyanya-bmo-6Y-de J-unsplash

Jan de Bas

Doe dichten dan - met Jan

Jan, een man in wiens hoofd drie boekenkasten zijn omgevallen, is onze ideeënbus. Minstens twee keer per jaar ontwerpt hij een nieuwe (korte) cursus. Zo hadden wij dankzij hem de lessenreeksen en -reeksjes Korte Gedichten, Oneliners & Aforismen, en (een tijdje geleden al) Essays op het program staan. En uiteraard bruist hij in 2023 dóór: mee naar buiten!

Want de man die sneller denkt dan zijn schaduw, gaat ons drie keer mee uit kijken nemen. En wel om te Dichten in Parken. Want dat zag onze filosoof en geschiedenisman scherp: er zijn maar liefst drie parken/tuinen op loopafstand van onze studio! Quizvraag: welke?

Met Jan op poëziepad - ik teken alvast in. Want wie weet kom je dan een zebra tegen. Dat kán, met Jan. Die dicht je, net zoals hij in dit gedicht uit 2017 deed, gewoon tevoorschijn:

Zebra

Een gedicht waarvan de zinnen
zijn doorgestreept lijkt op een zebra.
Zou God hem zo geschapen hebben?
Dit paard moet over: streep er door.

En dan vergeten te corrigeren? Ach,
blijf maar staan, bestaan. Het heeft wel wat
zo’n streepjescode. Heb ik die ook bedacht.
En God wandelde veilig verder.

april/mei (data volgen)
Dichten in Parken | Buiten- en Binnenlessen
3 dagdelen | docent: Jan de Bas

voorjaar (data volgen)
Aforismen & Oneliners | Kort & Krachtig Schrijven
3 avonden | docent: Jan de Bas
arno-senoner-de M-unsplash

Marcel Verreck

Columns met en van de beste

Marcel. 😎 Man, wat zijn we gelukkig met ons columnskanon. Buiten de deur schrijft hij WNL-columns voor NPO Radio 1, laat daar eens per week zijn licht schijnen op het nieuws - in rap tempo! Verder schrijft hij boeken, thrillers en ontroerend mooi over zijn zoon Daniël - De adem van mijn zoon.

Binnenshuis - bij De Schrijfschool - is hij een invoelende begeleider van je pen. Vindingrijk, woordrijk, vol lach, vol lucht, diep kundig en precies in waar je tekst zwiert, schuurt en viert. Zijn feedback is aanmoedigend raak, zoals deze week:

Wederom was de oogst heel gevarieerd, nog steeds sta ik er versteld wat jullie in
vijftien minuten weten te maken. Het is meestal nog geen af product, dat kan ook niet, maar altijd wel een eind in de goede richting. En soms hebben jullie nog niet eens in de gaten hoe ver je al bent. Er zijn sowieso altijd veel aanknopingspunten voor een nog beter en origineler stuk.
Ik schreef het vorige week al, maar herhaal het graag:
Schrijven is immers ook brainstormen, soms kan een inval of een zinnetje de (nieuwe) kern van een column worden.

Met columns schrijven én Marcel ben je nooit klaar, dus vragen zijn cursisten vaak om meer. Wij plannen dan een vervolgcursus. Die is tegenwoordig vaak online, maar altijd met een afsluitende live-les met borrel.

Maestro
Schrijf de beste columns met maestro Marcel Verreck. Als je 'm beter wilt leren kennen, zijn dit je zoekwoorden: Spijkers met Koppen; cabaret en zingen met Paul Pleijsier; Nieuwe Revu; Metro en Den Haag Centraal. Want ja, hij is import, dat dan weer wel.

ma 23 jan 2023
Columns Schrijven
6 avonden | docent: Marcel Verreck
€ 245
serge-kutuzov-de M2-unsplash

Marco Martens

Teksttovenaar op 't podium

Marco is ons nieuwste paard van stal. We kenden 'm al langer (en we zijn fan) en op een goede dag stuurde hij een ideetje: hadden wij al een cursus die echt totaal gaat over schrijven-voor-het-podium? Nou, nu wel!

Alles wat hij zelf kan, wil hij jou ook leren. We geven je op een briefje dat dat niet (meteen) zal lukken, want man man wat doet die gast véél. Schrijven voor Vers Beton. Lesgeven op mbo's en bij ons, dus. Optreden. Optreden. Optreden. Het vuur van Hiphopinjesmoel zijn. Platen maken. Een boek schrijven. En nog meer schrijven.

Plus dat-ie een onwijs aardige vent is.
🎤 Podiumdromen? Les bij Marco Martens!

do 9 mrt
Tekst in Uitvoering | Schrijven voor het Podium
6 avonden | docent: Marco Martens
€ 245
egor-lyfar-de M3-unsplash

Manou van de Zande

Nog nieuwsgieriger dan jij

Ik laat het trompetteren in dit geval graag over aan twee van mijn cursisten, Helma en Willemijn. Zij brachten mij aan 't blozen met hun odes na de laatste les van hun Schrijven voor Nieuwsgierigen-zesweekse. Hier twee fragmenten uit hun lofzangen:

Wat fijn dat jij ons hebt uitgedaagd
Want met de handvatten die jij ons gaf
Konden wij aan de slag
En konden wij voldoen aan wat jij ons hebt gevraagd

En nu is er een eind gekomen
Zitten we dinsdag weer op de bank
Hoeven we geen huiswerk meer te maken
Maar heb jij gezorgd dat de woorden blijven stromen

- Helma
Je leerde mij over stijlen en dialogen
ook perspectieven deden mee
het werden nogal wat betogen
maar nooit een les zonder idee

Je lessen inspireren
en brengen schrijvers tot leven
voor iedereen is ruimte
dus wil ik je een 10 geven

- Willemijn

Da's toch LIEF!
(en mocht je nou denken, schrijft ze zelf ook wel eens wat? Nou, soms ⏳)

wo 18 jan
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 245


di 14 mrt
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 245
claudio-schwarz-rode loper-unsplash
📸 : Unsplash

🥂 Tot in 2023 bij De Schrijfschool!

Agenda

Tenzij we 't ergens anders doen, geven we les in Studio Eendracht, Eendrachtsstraat 145A,
Witte de Withkwartier, Rotterdam.

ma 16 jan 2023
Journalistiek Schrijven
10 avonden | 4 docenten: Mario van Vliet, Manou van de Zande, Marcel Verreck, Anne van den Dool
€ 435

di 17 jan
Serieus Grappig | Schrijven met Humor
5 avonden | docent: Edwin de Voigt
€ 200

wo 18 jan
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 245


do 19 jan 2023
Korte Verhalen Schrijven
6 avonden | docent: Bianca Boer
€ 245

ma 23 jan
Columns Schrijven | Marcel Verreck
6 avonden - 1 live, 5 online | docent: Marcel Verreck
€ 245

do 9 mrt
Tekst in Uitvoering | Schrijven voor het Podium
6 avonden | docent: Marco Martens
€ 245

di 14 mrt
Schrijven voor Nieuwsgierigen | Creatief Schrijven
6 avonden | docent: Manou van de Zande
€ 245


zo 16 apr
Festival Schrijfdorst | in KADE40
1 middag | schrijfworkshops, prijsuitreiking schrijfwedstrijd Eer & Geweten, voorleesfees en borrel
€ 10

Verder op de voorjaarsplanning - lesdata volgen in 2023:

Schrijven over je Eigen | Autobiografisch Schrijven
6 avonden/ochtenden | docent: Heleen Schoone

Dichten in Parken | Buiten- & Binnenles
3 za-ochtenden | docent: Jan de Bas

Aforismen & Oneliners | Kort & Krachtig Schrijven
3 avonden | docent: Jan de Bas

Over ons

Schrijfplezier serieus nemen doen we zo:
 • Vriendelijke, kleine groepen
 • Jij en jouw lezer staan op nummer 1
 • Onze docenten schrijven en publiceren ook zelf
 • Cursussen online en in Rotterdam, bij KADE40 en bij organisaties op kantoor
 • Samenwerking met andere schrijf- en cultuurwalhalla's in Rotterdam en omgeving
De Schrijfschool is het bedrijf van Manou van de Zande en Evelyn Strube.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder een cursus bij ons hebt gevolgd of omdat je ons aardig vindt.

Meer weten?

Bekijk De Schrijfschool op deschrijfschool.com en op onze socials:
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet