Edwin de Voigt

Waar-ie staat is van belang, en wanneer je ‘m maakt. Timing. Maar het belangrijkst is waaróm je de grap maakt.

Op het podium sta ik vaak als dichter, samen met mijn humor. En dan niet met De Grap als doel, maar als middel. Om de inhoud van mijn gedicht of verhaal of betoog kracht bij te zetten. Dat noem ik stand-up poetry, of, in beter Nederlands: woordkunst met schwung. Het maak voor mij niet uit waar ik ben, ik gebruik mijn humor de hele dag, overal, onbewust.

Mensen vroegen mij: “Hoe doe je dat toch?” Waarop ik me afvroeg: “Wat bedoelen ze toch?” Ik heb het uitgezocht. En nu ben ik mij bewust van wat ik doe: ik zet humor serieus in, overal en altijd. Nu ik dat weet – en ook hoe ik dat doe – kan ik het anderen leren. “Zó doe ik dat dus!”

Als creatief tekstschrijver heb ik gewerkt voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en een lange tijd op het stadhuis. Daar, op de Coolsingel, heb ik geleerd dat je op verschillende manieren een onderwerp onder de aandacht kan brengen. Opvallen met humor is daarvan de belangrijkste, en vaak de effectiefste. Vind ik dan.

Onze nieuwsbrief ontvangen?