Jan de Bas

Taal is als een huis. Ik zit graag binnen, maar nog liever op mijn balkon.

Een groot deel van de week ben ik bezig met taal. Als docent filosofie en geschiedenis, als dichter, als begeleider van studenten en als schrijver. Vanaf 1990 publiceer ik zeer regelmatig: een prentenboek, een boek over de geschiedenis van de Ichthus Hogeschool, een biografie over mijn opa, bundels met korte essays, een handboek voor geschiedenis voor de Pabo, gedichtenbundels en nog andere soorten publicaties.

Schrijven is vooral defensief schrijven’, beweerde mijn promotor. Hij bedoelde dat je je moest kunnen verdedigen voor alles wat je schrijft. Schrijven is nauwkeurig uitdrukken wat je denkt, bedoelt, ziet, voelt, ervaart of gelooft. Dat vraagt oefening, vergt discipline en doet een beroep op je ambitie: schrijven is vooral doorschrijven.

Er verschenen ook een aantal aforismenbundels van mijn hand. In een daarvan staat het volgende aforisme: ‘Schrijven is jutten op het strand van de inspiratie.’ Dat gebeurt bij De Schrijfschool!

Voor de (bijna) volledigheid: ik ben van professie cultuurhistoricus en sinds 2007 eigenaar van de Filosofiegroep Rotterdam, een bureau voor filosofie, filosoferen en creatief denken.

Onze nieuwsbrief ontvangen?