Peter Hijma
Bijna alle teksten die door gemeentes en bedrijven worden geschreven, zijn op C1 niveau. En dat terwijl 60 procent van de bevolking alleen teksten op B1 niveau leest. Het kan dus geen kwaad om zakelijke teksten te vereenvoudigen. Maar hoe doe je dat?
Sinds 2006 verzorg ik trainingen schriftelijke communicatie. Klantgericht schrijven, schriftelijk rapporteren, raadsvoorstellen schrijven, noem maar op. Al heel wat bedrijven en gemeentes heb ik geholpen bij het ontwikkelen van een meer lezersvriendelijke schrijfstijl. Daarnaast werk ik als docent Nederlands op het Goethe-Institut en als recensent voor de Volkskrant. Met name dit laatste komt goed van pas, want het moderne zakelijk schrijven is sterk beïnvloed door de journalistiek.
Tijdens een schrijftraining kijken we allereerst wie de ontvanger is en wat zijn/haar vragen zijn. Die moeten we beantwoorden! Vervolgens besteden we aandacht aan de structuur van een tekst. De meeste schrijvers zijn gewend om via een inleiding naar een conclusie toe te schijven. Maar de lezer wil direct weten waar het over gaat. Waarom niet de inleiding door een samenvatting vervangen?
De volgende stap is het aanbrengen van tussenkoppen. Handig voor de lezer, maar óók voor de schrijver. We kijken naar de lengte van zinnen én naar het veelvoorkomende probleem van de passieve zin.
Iedere training is maatwerk, daarom werken we met teksten die de cursisten zelf van tevoren aanleveren. Staan er spelfouten in? Het opfrissen van de grammaticaregels vormt een belangrijk en gewaardeerd onderdeel van iedere schrijftraining die De Schrijfschool verzorgt.
Na de training kan iedere cursist:
> een tekst goed structureren
> een tekst schrijven die de lezer aanspreekt
> de regels van ‘eenvoudig Nederlands’ toepassen
> korte zinnen maken
> actieve zinnen maken